Calendarul dezbaterii publice pe modificările legilor Justiției – Ministerul Justiției
Ministerul Justiției a anunțat vineri calendarul dezbaterii publice pe proiectele de modificare a legilor justiției, care se întinde până în 30 martie 2021, precizând că după consultarea publică va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, pentru formularea avizului acestei instituții. Printre modificările propuse în cele trei proiecte ale Ministerului Justiției se numără desfiinţarea Secţiei speciale, creșterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM și schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procurorii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricției președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ.
Ministerul Justiției susține că „este deschis pentru consultări față de toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați care doresc să se exprime individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale etc, dar și cu partenerii instituționali externi în domeniul justiției, în primul rând Comisia Europeană”.
Potrivit sursei citate, dezbaterea publică constă în consultare scrisă și întâlniri de lucru și dezbateri organizate în format cu prezență fizică la sală sau în format de videoconferințe, de la caz la caz, în funcție de contextul epidemiologic, numărul de participanți înregistrați și posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudență și protecție epidemiologică.
Etapele dezbaterii publice:
Etapa 1
- Durata: 5.10.2020 – 31.01.2021
- a. Consultare scrisă – 5.10.2020 – 2.11.2020;
- b. Întâlniri– 2.11.2020 – 4.12.2020;
- c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4.12.2020 – până cel târziu 31.01.2021.
Etapa 2
- a. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1.02.2021 – 14.02.2021;
- b. Întâlniri – 15.02.2021 – 1.03.2021;
- c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1.03.2021 – 30.03.2021.
Ministerul Justiției precizează că după consultarea publică va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, pentru formularea avizului acestei instituții.
CONSULTĂ AICI proiectele puse în debatere publică de Ministerul Justiției:
- Proiectul de lege privind statutul magistraţilor din România
- Proiectul de lege privind organizarea judiciară
- Proiect de lege privind CSM
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat miercuri punerea în dezbatere publică, până în 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a celor trei legi ale Justiţiei. Printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei speciale, creșterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM și schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procurorii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricției președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, suspendată acum.
Activitatea plenului şi a secţiilor de procurori și judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să se desfăşoare în două sesiuni ordinare şi în sesiuni extraordinare, dacă este cazul, iar între sesiuni membrii magistrați ai CSM sunt trimiși în instanțe și parchete, cu excepția președintelui și a vicepreședintelui potrivit proiectului de lege privind CSM, pus în dezbatere publică miercuri seară de Ministerul Justiției.
Proiectul de lege propune și modificarea procedurii de alegere a membrilor CSM, prin instituirea unui nou tip de scrutin la care participă toţi judecătorii și toţi procurorii la nivel naţional. Astfel, un judecător are dreptul de a alege toţi cei 9 judecători membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu 2 sau 3 candidaţi, în raport de gradul instanţei la care îşi desfăşoară activitatea. Aceleaşi considerente sunt valabile şi în ceea ce priveşte alegerea membrilor procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis joi că plenul „a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției” anunțate miercuri de către Ministerul Justiției, iar legat de momentul punerii acestora în dezbatere publică, CSM „dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral”. CSM spune că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.