Sari direct la conținut

[P] Cariile dentare. Tot ce trebuie să știi despre ele

Smile Media
Cabinet stomatologic, Foto: Dental West
Cabinet stomatologic, Foto: Dental West

​Cariile dentare sunt zone de pe suprafața dinților unde smalțul este deteriorat. Aceste zone sunt niște mici deschideri sau găuri care pot de carii devin mici deschideri sau găuri care pot provoca o durere de dinți puternică, infecție sau chiar pot duce la pierderea dinților. Există mai multe cauze ale cariilor, inclusiv bacteriile din gură, gustările de peste zi, consumul de băuturi dulci și, bineînțeles, o igienă dentară precară.

Cariile se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate din întreaga lume. Ele sunt frecvente în special la copii, adolescenți și adulți în vârstă. Dar oricine persoană care are dinți poate avea carii, inclusiv bebelușii.

Dacă cariile nu sunt tratate la timp, acestea devin mai mari și afectează straturile mai profunde ale dinților. Dar vizitele regulate la stomatolog, mai ales dacă apelezi la o clinică profesională precum Dental West – o clinică stomatologică Brașov cu o lungă istorie și o reputație extraordinară și obiceiurile bune sunt cele mai bune modalități de a-ți proteja dinții de carii.

Complicații determinate de cariile dentare

Cariile dentare sunt atât de frecvente încât s-ar putea să nu le iei în serios. Mai ales dacă este vorba de copilul tău care încă are dinți de lapte. Dar cariile și cariile dentare pot determina complicații grave și pe termen lung, chiar și pentru copiii care nu au încă dinții permanenți.

Printre problemele determinate de cariile dentare se numără: durerea, abcesul – o infecție bacteriană care determină formarea unui buzunar de puroi la nivelul unui dinte, puroi în jurul dintelui cariat, deteriorarea dinților adiacenți sau ruperea dintelui cariat.

Ce trebuie să faci ca să nu ai carii?

Ca să eviți neplăcerile determinate de cariile dentare, spală-ți dinții cu pastă de dinți cu fluor după ce consumi mâncare sau băutură.

Pentru a curăța spațiile dintre dinți, folosește ața dentară sau un alt produs de curățare interdentară. Astfel vei putea curăța în profunzime zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge.

Clătește-ți gura cu apă de gură. Dacă medicul dentist consideră că ai un risc mare de a face carii, îți poate recomanda o apă de gură cu fluor.

Vizitează în mod regulat medicul dentist. Curăță-ți dinții în mod regulat, profesional, și solicită orale regulate, care te vor ajuta să previi eventualele probleme dentare sau să le detectezi din timp. Medicul dentist îți poate recomanda cele mai bune soluții pentru tine.

Ia în considerare soluții de etanșare a dinților. Un material de etanșare este un strat protector din plastic, aplicat pe suprafața din spate a dinților. Sigilează șanțurile și crăpăturile care tind să colecteze alimente, protejând smalțul dentar de placă și acid. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă etanșarea pentru toți copiii de vârstă școlară. Acești dinți pot rezista câțiva ani fără a se deteriora, dar trebuie verificați în mod regulat.

De asemenea, ca să ai grijă de dinții tăi, trebuie să bei și multă apă, dar nu de oricare, ci direct de la robinet. Cele mai multe surse publice de apă conțin fluor adăugat, o substanță care reduce foarte mult riscul aparițiilor cariilor dentare. Dacă bei doar apă îmbuteliată care nu conține fluor, vei pierde beneficiile fluorului.

Renunță la prostul obicei de a sorbi băuturi dulci pe tot parcursul zilei. Ori de câte ori mănânci sau bei alte băuturi decât apă, ajuți bacteriile din gură să creeze acizi care pot distruge smalțul dinților. Dacă tot guști au bei pe tot parcursul zilei, atunci dinții tău vor fi sub atac constant.

Mănâncă alimente sănătoase pentru dinți. Unele alimente și băuturi sunt mai bune pentru dinții tăi decât altele. Evită alimentele care rămân blocate în șanțurile și gropile dinților pentru perioade lungi de timp sau periază-te imediat după ce le-ai consumat. Alimente precum fructele și legumele proaspete cresc fluxul de salivă, iar cafeaua neîndulcită, ceaiul și guma fără zahăr ajută la spălarea particulelor de alimente.

Ia în calcul tratamente cu fluor. Stomatologul îți poate recomanda tratamente periodice cu fluor, mai ales dacă nu obții suficient fluor prin apa de băut fluorurată sau din alte surse. Astfel, dinții tăi vor fi feriți de riscul apariției cariilor dentare și tu te vei putea bucura de un zâmbet sănătos mult timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro