Ce răspunde Orban întrebat dacă își reproșează ceva în modul de gestionare a focarului de coronavirus de la Suceava
Premierul Ludovic Orban, aflat sâmbătă în vizită la Suceava, a fost întrebat dacă își reproșează ceva legat de modul de gestionare a focarului de coronavirus din Suceava, evitând să răspundă concret și enumerând măsuri luate de guvern după izbucnirea focarului de la Spitalul Județean. El a spus că au existat greşeli în managementul spitalului, că Ministerul Sănătăţii trebuie să facă „o analiză foarte serioasă”, iar cei care au greşit „este normal să plătească”.
- „Cu siguranţă că am avut un număr foarte mare de infectări în Suceava, infectări care au plecat din spital şi din cauza asta am luat decizii, ca să spun aşa, în premieră: decizia de a asigura management militar pentru spital, care ajunsese într-o situaţie de criză.
- A trebuit să luăm decizia de carantinare a Sucevei şi a celor opt localităţi din jurul Sucevei, decizie pe care nu ne-am dorit-o, dar care a fost necesară şi s-a văzut că a generat efecte, pentru că tendinţa de revenire la normalitate a fost mai rapidă decât dacă nu am fi luat măsurile respective.
- Am acordat susţinere către autorităţile judeţului pentru a lupta cât mai eficient cu pandemia şi până la urmă situaţia în care ne găsim astăzi este o situaţie în care suntem aproape de normal. (…)
- Cu siguranţă că s-au făcut greşeli. Aici trebuie făcută o analiză foarte serioasă de Ministerul Sănătăţii, o analiză care am înţeles că a şi început, legată de managementul spitalului. Dacă cineva a greşit este normal să plătească”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă își reproșează ceva legat de modul în care el și Guvernul au gestionat focarul de coronavirus din Suceava.
El s-a declarat „încrezător” că, „în cel mai scurt timp” la Spitalul Județean Suceava va creşte capacitatea de tratare a pacienţilor non-COVID.
„Sunt convins că, în cel mai scurt timp, se vor stabili circuitele, astfel încât spitalul să fie la dispoziţia pacienţilor, să crească gradual capacitatea de tratare în spital, (…) astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea celor care se tratează, care nu sunt infectaţi şi care au nevoie de alte tratamente”, a spus Ludovic Orban.
Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România, încă la debutul pandemiei. Pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară, după care a demisionat.
Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către conducerea unității.
Fosta conducere a Spitalului Județean de Urgență din Suceava este cercetată penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit procurorilor, este vorba despre managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri și coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale care erau în funcție la momentul izbucnirii pandemiei de COVID-19, când spitalul s-a transformat în focarul de coronavirus al României, cu sute de pacienți și cadre medicale care s-au îmbolnăvit.
Astfel, sunt urmăriți penal de Parchetul Tribunalului Suceava fostul manager Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Dorina Chirap și medicul Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor.
Ei sunt acuzați de către procurori că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea coronavirusului, ceea ce a dus la răspândirea COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ.