Covid-19: În Franţa a fost deschisă o anchetă preliminară care va examina responsabilitatea autorităților în gestionarea crizei (presă)
Procurorul parizian Rémy Heitz a anunțat deschiderea unei vaste investigații preliminare privind managementul mult criticat al crizei Covid-19 din Franța. Acesta a fost încredințat Oficiului Central pentru combaterea daunelor aduse mediului și sănătății publice (OCLAESP), scrie ziarul Le Figaro, preluat de Rador.
Este vorba despre un prim răspuns judiciar la aproximativ șaizeci de plângeri, mai mult sau mai puțin detaliate, primite de Parchetul din Paris în timpul închiderii. Cel mai adesea făcute împotriva unui X, plângerile provin de la persoane fizice sau colective profesionale (sindicate sau asociații). Și implică diferite organe, structuri sau departamente ministeriale, precum și funcționari administrativi. Unele îl vizează pe directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon, aflat în prima linie mediatică în timpul epidemiei. În altele sunt vizate administrația închisorilor și Ministerul Muncii.
Această „anchetă-pălărie” reunește cele treisprezece proceduri dedicate plângerilor de la asociații sau organizații sindicale și o a paisprezecea, înglobând 33 de reclamații, marea majoritate a acestora fiind de la persoane fizice, preluate de pe site-ul web plaintecovid.fr. „Scopul acestei anchete judiciare va fi stabilirea proceselor de luare a deciziilor implementate în timpul crizei de sănătate pentru a descoperi orice infracțiuni care ar fi putut fi comise”, a declarat Rémy Heitz într-un comunicat de presă.
„Ancheta penală nu se face pentru a defini responsabilitățile politice sau administrative”, a spus el pentru AFP. Dacă există defecțiuni penale, acestea vor fi, cel mai probabil, greșeli neintenționate. Or legea stabilește condiții precise pentru stabilirea acestor infracțiuni: necesită dovedirea unei ‘culpe calificate’, care nu este doar o imprudență sau neglijență”. În opinia lui, combinarea acestor anchete va permite întocmirea unui fond documentar comun privind starea cunoștințelor științifice despre boală, teste, măști etc. Deoarece „pentru acest tip de infracțiuni, Codul Penal spune că trebuie să evaluăm responsabilitățile” factorilor de decizie, explică el, „în ceea ce privește mijloacele și cunoștințele pe care le aveau la momentul luării deciziilor”.
În această „situație istorică”, procurorul Parisului anticipează o activitate „considerabilă”: „Este prima dată când au fost depuse plângeri în timp ce criza este în plină desfășurare”, a menționat el, în timp ce, până acum, „în cazurile majore de sănătate publică (sânge contaminat, azbest …), justiția a intervenit a posteriori”. OCLAESP este pe punctul de a crea o celulă specială, cu până la nouă investigatori. Munca lor va fi alimentată de anchetele administrative ale ministerelor, de expertiza științifică și, de asemenea, de comisiile parlamentare de anchetă.
Această vastă anchetă a Parchetului din Paris, care continuă să primească noi plângeri, nu îl vizează pe șeful statului, care nu este responsabil din punct de vedere penal, sau pe membrii guvernului, a căror posibilă răspundere penală revine Curții de Justiție a Republicii, sesizată până în prezent de 80 de plângeri. Nu se referă, de asemenea, la plângerile din azilurile de bătrâni, care fac obiectul investigațiilor locale, dintre care două la Paris, dar și la Nanterre sau Grasse.