Coronavirus: Germania „face curățenie” în abatoarele sale: doar muncitorii firmei, fără subcontractări
Germania a consolidat supravegherea activității din abatoarele sale, prin interzicerea subcontractării care permite utilizarea masivă a lucrătorilor detașați din Europa de Est, după o serie de cazuri de coronavirus în aceste unități, potrivit AFP.
„De la 1 ianuarie 2021, sacrificarea și prelucrarea cărnii nu mai pot fi efectuate decât de angajații companiei”, a anunțat miercuri ministrul german al Muncii Hubertus Heil.
„Trebuie să punem capăt iresponsabilității”, a spus Hubertus Heil, vorbind despre necesitatea unei „curățenii” din sector.
Această interdicție va pune capăt unei practici larg răspândite în industria cărnii, constând în utilizarea masivă a forței de muncă din Europa de Est, angajată de companii din aceste țări, apoi folosită în Germania prin „contracte de prestării de servicii”.
Acest model este acuzat de „deconsolidarea” companiilor germane, potrivit sindicatului alimentar german NGG, deoarece condițiile de muncă ale acestor angajați rămân în responsabilitatea companiilor de subcontractare.
Potrivit guvernului, din cele 200.000 de persoane care lucrează în industria cărnii din Germania, între „50% și 80%” sunt angajate astăzi în cadrul acestui tip de contract.
Denunțată de câțiva ani, utilizarea subcontractărilor „detașate” a stârnit noi controverse în ultimele săptămâni după descoperirea mai multor surse de infecție în diverse abatoare din țară.
Protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania față de condițiile de muncă și cazare vor duce la schimbarea legislației muncii în această țară, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanșate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor și angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile.