O asociație a procurorilor îi cere Gabrielei Scutea să verifice decizia de clasare în cazul Adinei Florea, dispusă de SIIJ
Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) îi cere procurorului general, Gabriela Scutea, să verifice decizia de clasare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în cazul Adinei Florea într-un caz de abuz în serviciu.
Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat – protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI – document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov .
Potrivit procurorilor, chiar dacă în cazul grefierului de la Constanța care a copiat protocolul la cererea lui Florea soluția a fost de renunțare la urmărirea penală, instanța a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii și a arătat că „fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se afla în poziție de subordonare”.
„În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile”, se arată în solicitarea AMASP.
„În vederea respectării principiului aflării adevărului, având în vedere și interesul public manifestat în legătură cu acest subiect, solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., în calitatea sa de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare mai sus amintită, dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019, iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale conform art. 335 C. proc. pen.”, se mai arată în comunicat.