Stephen King, romanele sale horror și pandemia de Covid-19: "Era de aşteptat să se întâmple să apară un virus"
Stephen King spune că îi înţelege pe fanii care se simt ca şi cum ar trăi într-unul din romanele sale horror, din cauza pandemiei. Volumul său „Apocalipsa/ The Stand„, din 1978, are ca subiect o pandemie virală care a decimat populaţia lumii, transmite Mediafax.
Romancierul american Stephen King a declarat într-un interviu că îi înţelege pe acei fani care îi spun că se simt ca şi cum ar trăi într-una dintre cărţile sale horror, din cauza pandemiei de COVID-19. „Singurul meu răspuns este ‘Îmi pare rău'”, a spus King.
Romanul „Apocalipsa/ The Stand„, pe care l-a publicat în 1978, are ca subiect chiar o pandemie virală ce a decimat populaţia globului.
Era de așteptat să apară un asemenea virus
O pandemie precum cea de COVID-19 „era de aşteptat să se întâmple”, este de părere King.
„Nu s-a pus niciodată problema ca, în societatea noastră, unde călătoriile fac parte din stilul de viaţă, mai devreme sau mai târziu, să nu apară un virus care să se transmită publicului la nivel atât de mare”, a mai spus acesta.
Scriitorul mai este de părere că pandemia va lăsa o urmă puternică asupra generaţiei actuale.
„Eu, un tip de 70 de ani, îmi amintesc de momentul în care mama vorbea despre marea depresiune. A lăsat o cicatrice. A lăsat o traumă. Şi cred că nepoata mea – care nu îşi poate vedea prietenii, poate comunica cu ei pe Skype din când în când. Este blocată în casă.
Atunci când copiii ei îi vor spune ‘Dumnezeule, sunt atât de plictisit, nu pot ieşi afară’, nepoata mea va spune ‘să vezi cum era în anii 2020, pentru că am rămas blocaţi în casă luni la acea vreme. Nu puteam ieşi afară. Ne era frică de germeni'”.
Nu simte anxietate în legătură cu pandemia
Stephen King mai spune că nu simte frică şi anxietate legată de pandemie. „Ceea ce simt este ceea ce bănuiesc că trăiesc mulţi oameni acum, febra de cabană”, o reacţie claustrofobă care apare atunci când o persoană este izolată într-un spaţiu mic, fără să facă nimic pentru o perioadă îndelungată.
În ceea ce priveşte rolul literaturii horror într-o perioadă în care lumea este înspăimântată, King spune că este vorba doar de „visuri”.
„Poţi intra într-o lume despre care ştii că nu este reală. Dar, dacă artistul este bun – cineastul sau scriitorul sau pictorul -, pentru o perioadă, poţi crede că acea lume, aşa cum este descrisă, este atât de reală încât poţi merge acolo”, a spus scriitorul.
Deşi a devenit celebru ca autor de literatură horror, King spune că este mai degrabă interesat de „intruziunea factorului neaşteptat şi straniu” în vieţile oamenilor obişnuiţi.
Noua sa carte, colecţia de povestiri „If it Bleeds”, ce va apărea luna aceasta, are ca personaj principal un detectiv privat, Holly Gibney, care pare a avea abilităţi supranaturale. Personajul a mai apărut în unele dintre cărţile sale şi a stat la baza unui serial produs de HBO, potrivit npr.org.