Sari direct la conținut

Yemen: Coaliția condusă de saudiți va anunța încetarea focului la miezul nopții – surse

HotNews.ro
Războiul din Yemen, Foto: Profimedia Images
Războiul din Yemen, Foto: Profimedia Images

Coaliția condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen împotriva mișcării houthi susținute de Iran va anunța miercuri la miezul nopții o încetare a ostilităților pentru a susține inițiativa de armistițiu cerută de ONU, au afirmat surse multiple apropiate de subiect pentru Reuters.

Suspendarea luptelor, așteptată să intre în vigoare joi, a fost hotărâtă în parte pentru a evita răspândirea pandemiei COVID-19 în Yemen, unde deocamdată nu a fost raportat niciun caz de infectare, au afirmat două dintre surse pentru Reuters.

Este neclar dacă și mișcarea houthi se va alinia deciziei coaliției saudite.

Mohammed Abdulsalam, purtătorul de cuvânt al mișcării, a declarat că gruparea sa a trimis Națiunilor Unite o viziune cuprinzătoare care include o încheiere a războiului și a „blocadei” impuse asupra Yemenului.

Săptămâna trecută, delegatul special al ONU, Martin Griffiths, a trimis o propunere guvernului recunoscut internațional, coaliției conduse de saudiți și mișcării houthi în care a cerut o încheiere a focului.

Yemen este implicat într-un război civil sângeros din a doua jumătate a lui 2014.

Conflictul vechi de șase ani, privit în regiune ca un război prin interpuși între Arabia Saudită și Iran, a dus la moartea a peste 100 000 de oameni și a declanșat o criză umanitară care a împins milioane de persoane la marginea foametei și a forțat mii să caute adăpost în tabere pentru refugiați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro