Sari direct la conținut

Gazprom estimează o prăbușire cu 40% a câștigurilor sale pe anul 2023

HotNews.ro
Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de calcularea taxelor, dobânzilor, deprecierilor şi amortizării (EBITDA), transmit Reuters și Agerpres.

Gigantul rus a anunţat că, în 2023, ar urma să raporteze EBITDA de aproximativ 2.200 miliarde de ruble (24,3 miliarde de dolari), comparativ cu 3.600 miliarde de ruble în 2022.

Rezultatele includ afacerile din domeniul gazelor, petrolului şi generarea electricităţii.

Ca multe companii ruseşti, Gazprom nu mai dă publicităţii rezultatele complete de când Rusia a invadat Ucraina şi Occidentul a impus sancţiuni Moscovei.

Exporturile de gaze ale Gazprom, o sursă majoră de venituri, nu au fost sancţionate direct, dar volumele de export aproape s-au înjumătăţit anul trecut, la 101 miliarde metri cubi (bcm), în urma scăderii semnificative a vânzărilor către Europa, anterior principala sa piaţă.

Gazprom nu a putut compensa pierderea clienților din Europa

De asemenea, Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat un program de investiţii pentru 2024 în valoare de 1.570 miliarde de ruble, în linie cu planurile prezentate în noiembrie. Gazprom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

În 2021 Gazprom a obținut un profit record în contextul în care repornirea producției industriale la nivel mondial după lockdown-urile impuse din cauza pandemiei a dus la o explozie a cererii pentru gazele naturale. Unii oficiali europeni au suspectat atunci că Rusia și Gazprom au limitat artificial livrările către Europa pentru a menține prețurile sus.

Însă la finalul anului trecut exporturile de gaze naturale ale Rusiei au atins cel mai scăzut nivel de la începutul acestui secol, în pofida redirecționării livrărilor către piețe precum China și India.

Acest lucru se datorează faptului că Rusia nu are infrastructura necesară pentru a livra constant cantități mari de gaze către piețele sale din est, după ce majoritatea țărilor europene au renunțat să cumpere energie din țara condusă de Vladimir Putin.

O bună parte din investițiile planificate de Gazprom și celelalte companii energetice ruse vizează extinderea capacităților de livrare către Asia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro