Coronavirus: 118 persoane plasate forțat în carantină în ultimele două zile pentru că nu au respectat autoizolarea / Au fost date 665 de amenzi / Ce noi restricții intră în vigoare de luni seară
Peste 100 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare au fost plasate automat în carantină instituționalizată de sâmbătă noapte, de la intrarea în vigoare a ordonanței militare nr. 2 și până în prezent. De luni seară, de la ora 22.00, intră în vigoare restricțiile de circulație în afara locuinței.
Conform informațiilor transmise luni de Grupul de comunicare strategică, au fost plasate în carantină instituționalizată 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, două persoane aflate în carantină au părăsit locul în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă carantina pentru o nouă perioadă de 14 zile.
De asemenea, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 141 de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Potrivit sursei citate, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale în care sunt cercetate 18 persoane pentru fals în declarații.
La acest moment, sunt în carantină instituționalizată 5.066 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat COVID – 19. Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Noile restricții impuse de autorități în România, aflată din 14 martie în stare de urgență din cauza coronavirusului, intră în vigoare etapizat, începând de duminică seară de la ora 22.00. Astfel, s-au închis mall-urile și s-a suspendat activitatea în cabinetele de stomatologie. De asemenea, persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locul în care au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază. Persoanele aflate în carantină care părăsesc locul în care au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt plasate în carantină pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Restricțiile valabile de luni seară, de la ora 22.00
Reamintim că începând de luni seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:
- a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz.
Declarația pe propria răspundere pe care românii trebuie să o completeze începând de luni pentru a-și justifica prezența pe stradă între orele 22.00 – 06.00 poate fi completată integral „de mână”. Cei care ies din casă în acest interval trebuie să aibă la ei acest document, alături de actul de identitate. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot fotografia documentele (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.