Georgia a obținut statutul de țară candidată UE, într-o „etapă imensă”, spune Salomé Zurabișvili / Nouă țări-candidate în anticamera UE
Uniunea Europeană, care s-a extins treptat din 1973, are în prezent nouă țări candidate în anticamera sa. Printre acestea, Ucraina și Moldova, pentru care cei 27 au decis joi să deschidă negocierile de aderare, proces care durează mulți ani. Georgia a obținut statutul de stat candidat, iar președinta Salomé Zurabișvili, şi-a exprimat joi bucuria pentru ”etapa imensă” realizată de ţara sa, relatează AFP.
Nouă țări-candidate în anticamera UE
La 23 iunie 2022, cei douăzeci și șapte au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, demararea unui proces lung și complex în vederea aderării. Cei 27 au deschis negocierile efective de aderare joi.
Georgia, ca și Ucraina și Moldova, și-a depus candidatura la scurt timp după invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022, o abordare privită extrem de negativ de Moscova. După un refuz inițial în 2022, Bruxelles-ul a acordat joi acestui statut de țară candidată.
Bosnia, la rândul ei, a obținut acest statut la 15 decembrie 2022. Alte patru țări din Balcanii de Vest sunt candidate oficial, dar au rămas blocate de ani de zile în anticamera UE: Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012) și Albania (2014).
Pe fondul tensiunilor dintre Serbia și Kosovo, UE și-a reafirmat în octombrie 2023, la un summit de la Tirana, atașamentul față de procesul de extindere în favoarea Balcanilor de Vest. Dar data anului 2030, evocată de mai multe ori, nu este rigidă, a avertizat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Turcia, candidată din 1999, a început negocierile pentru aderarea sa în 2005, dar acestea au fost înghețate din 2018. Relațiile cu UE s-au deteriorat semnificativ din 2016, în special din cauza represiunii necruțătoare a președintelui Erdogan după o tentativă de lovitură de stat. Unele țări, cum ar fi Austria, cer ca procesul să fie oprit oficial.
Candidați potențiali la aderare
O altă fostă republică a Federației Iugoslaviei, Kosovo, și-a depus cererea pentru statutul de candidat în decembrie 2022.
UE a lansat, de asemenea, un Parteneriat estic în 2009 cu Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus, oferind relații economice și politice mai strânse în schimbul reformelor.
Însă Belarus, un aliat al Moscovei, și-a suspendat participarea în iunie 2021.
Negocieri lungi și complicate
Examinarea expresă a candidaturii Kievului a fost de o rapiditate fără precedent, o urgență din cauza războiului condus de Rusia și care se înscrie în sprijinul oferit de europeni Ucrainei.
Dar calitatea de membru vine după un proces complex, care, în general, durează câțiva ani. Dacă Finlanda a fost integrată în mai puțin de patru ani, cele trei țări baltice au trebuit să aștepte aproape nouă ani.
Odată recunoscut statutul de stat candidat, deschiderea negocierilor oficiale trebuie, de asemenea, aprobată în unanimitate. Joi, Ungaria s-a abținut pentru Ucraina, a declarat prim-ministrul acesteia.
Negocierile au fost deschise abia în iulie 2022 cu Albania și Macedonia de Nord. În ceea ce privește Ucraina, un summit al celor 27 este planificat pentru decembrie.
Un vot unanim al Consiliului European (Statele membre) este, de asemenea, necesar în fiecare etapă a negocierilor, care acoperă diverse teme (libera circulație, justiție, libertate, securitate, uniune vamală, fiscalitate, agricultură, mediu etc.) .
Obţinerea statutului de ţară-candidată la aderarea la UE, o ”etapă imensă” pentru Georgia
Președintele pro-occidental a Georgiei, Salome Zurabișvili, a salutat joi „pasul uriaș” făcut de țara sa, care tocmai a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
„Aceasta zi marchează o piatră de hotar uriașă pentru Georgia și familia noastră europeană”, a scris ea pe rețelele de socializare.
„Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată”, a estimat şefa statului din Caucaz.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că UE va acorda Georgiei statutul de stat candidat și va declanșa negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, în prima zi a unui summit al liderilor celor 27 state membre.
Aceste țări au cerut să adere la UE la scurt timp după începerea invaziei ruse a Ucrainei în 2022, considerând-o o protecție esențială împotriva Moscovei.
O îngrijorare deosebit de puternică în Georgia, o fostă republică sovietică care a fost invadată de trupele ruse în 2008.
În iunie 2022, UE a acordat statutul de ţară-candidată numai Ucrainei şi Republicii Moldova şi a cerut Georgiei să efectueze reforme judiciare şi electorale, mai multă libertate pentru presă şi mai puţină putere pentru oligarhi.
În luna noiembrie, Comisia Europeană le-a recomandat liderilor UE să acorde Georgiei statutul de candidat oficial, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să angajeze reforme.
Aderarea la Uniunea Europeană este înscrisă în constituţia georgiană şi susţinută, potrivit sondajelor, de circa 80% din populaţia sa.