Chestiunea "pensiilor speciale pentru jurnaliști". Despre ce e vorba, de fapt?
Când deputații au adoptat, marți, proiectul de lege care elimină pensiile speciale, ei au respins un amendament ce abroga indemnizațiile speciale pentru unii artiști, jurnaliști și sportivi. Chestiunea „pensiilor speciale pentru jurnaliști” a surprins pe mulți. Despre ce e vorba?
Unii jurnaliști primesc pensii speciale în temeiul unei legi promulgate în 2016.
Este vorba despre jurnaliștii care fac parte din „uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”. În momentul adoptării acelei legi, exista o singură astfel de uniune – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Trimiterea la legea din 2006 (modificată în 2016) în actualul proiect privind speciile speciale apare în raportul favorabil, cu amendamente, iesit din Comisia pentru muncă și protecție socială, document ce a mers în plen. Amendamentul propus de deputatul Adrian Solomon viza abrogarea Legii nr. 8/2006, privind instituirea indemnizațiiei pentru pensionarii – membri ai unor uniuni de creatori recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Anume, actul modificat prin legea promulgată de Iohannis în 2016.
Cine e UZPR
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care a marcat 100 de ani de existență anul trecut, are afișat pe propriul site un tabel cu membrii cotizanți în aprilie 2019, listă ce cuprinde 2247 de nume. Președintele UZPR este Doru Glăvan, pe care, într-un articol intitulat „Uniunea Ziariștilor cu Epoleți”, Pressone.ro îl descrie drept fost redactor-șef al studioului regional din Reșița al Radioului public.
Într-un alt articol din 2018, intitulat „Uniunea Ziariștilor cu alte profesii”, tot Pressone.ro scria că UZPR „- singura organizație de jurnalişti ai cărei membri, odată ieșiți la pensie, primesc o indemnizație specială din bugetul statului – a primit în rândurile sale, în ultimii doi ani, primari anchetaţi sau condamnați definitiv, preoți, oameni de afaceri, dar şi foști lucrători cu munca politică din presa comunistă (…) Așa se face că, de la aproximativ 400 de membri în 2012, UZPR a ajuns astăzi la peste 1.800 de membri, dintre care o treime primesc o indemnizație de 50% din valoarea pensiei de bază.”.
Anul trecut, Doru Glăvan s-a remarcat prin participări la evenimente
cu participarea unor Sergiu Andon (primul președinte al UZPR după 1990) sau Alexandru Mironov, prin apelul ca ziariștii tineri să adere la organizație și prin „dezvăluiri” la DCnews.ro, site controlat de Bogdan Chirieac, persoană care figurează pe tabelul de cotizanți UZPR.
Vezi și: