Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Ascensiune fabuloasă. Nicuşor Halici, şomer până la 26 de ani, apoi secretar de comună, ajuns preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor; Topul celor mai populare destinații turistice din lume în 2019

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Ascensiune fabuloasă. Nicuşor Halici, şomer până la 26 de ani, apoi secretar de comună, ajuns preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Deputatul PSD Nicuşor Halici conduce Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, iar în ultima săptămână a fost printre cei mai activi aleşi ai PSD pe tema recursului compensatoriu. Conform CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului, acesta a avut primul job la vârsta de 26 de ani ca secretar într-o comună din judeţul Vrancea, condus de Marian Oprişan, după care a fost angajat doar pe proptele politice, notează Adevărul.

Topul celor mai populare destinații turistice din lume în 2019. În ciuda protestelor de amploare, Hong Kong rămâne pe primul loc. Metropola asiatică va avea 26 de milioane de vizite turistice internaționale înainte de finalul acestui an. Euromonitor spune că violențele din Hong Kong au dus la o scădere cu 8,7% a numărului de turiști care au ajuns aici și de aceea în 2019 metropola nu atinge pragul de 30 de milioane de vizitatori. Top trei destinații din lume este completat de Bangkok și Londra, potrivit Libertatea.

Victime? Făptaşi? Sau victime-făptaşi? Piteşti la 70 de ani. Inventivitatea torţionarilor de la Piteşti pare să nu fi avut egal în imperiul comunist. Deşi foarte complexă şi dureroasă, dezbaterea liberă despre acest subiect e, pentru istorie şi democraţia românească, obligatorie. Spânzuraţi de membre şi bătuţi sălbatic, înfometaţi şi însetaţi, scufundaţi în hârdaiele pline cu materii fecale, forţaţi să-şi îngurgiteze urina şi excrementele, ”botezaţi”, puşi să comită blasfemii fără număr, unii din tinerii legionari supuşi aşa-zisei ”reeducări” de la Piteşti au fost ucişi, relatează Deutsche Welle.

Cristian Tudor Popescu, despre echipa de handbal a României. „Dacă ești român, atunci îți dau lacrimile la o astfel de victorie, dar dacă ești un român adevărat, care chiar îți iubești țara, atunci îți dau din nou lacrimile și chiar plângi, gândindu-te cum joacă echipa de handbal feminin a României și gândindu-te că titlul pe care l-am văzut în presa maghiară cam corespunde realității. Spune așa presa maghiară: Vreme de patru meciuri și jumătate, România a fost ca un pacient care mai are puțin de trăit, dar, cu ajutor divin, a revenit la viață”, a declarat Cristian Tudor Popescu conform Republica.

Raport devastator al Corpului de control al prim-ministrului despre Institutul Socola. Moașă pe post de asistent medical și cabinet ultradotat cu lacăt pe ușă. Angajări pe posturi inexistente, dosare incomplete, în unele cazuri neasumate, cabinet oftalmologic cu dotări moderne nefolosit din 2016, achiziții publice ilegale. Sunt doar câteva dintre concluziile Corpului de control al prim-ministrului în urma vizitei din perioada ianuarie-februarie 2019 la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, relatează Libertatea.

PSD Cluj i-a trimis premierului Orban alimente, bani, produse cosmetice și cărți. Organizația PSD Cluj, condusă de Liviu Alexa, anunță că i-a trimis premierului Orban „un mic pachețel”, după ce în declarația de avere Ludovic Orban arată că trăiește, alături de soție, cu 3000 de lei pe lună. Filiala spune că propunerea a venit din partea lui Marinel Bagacean, „pensionar, membru vechi al PSD Cluj, care ne-a atras atenția că nu putem sta nepăsători în față problemelor de viață ale unui om năcăjit cum e domnul Ludovic Orban”, scrie Euractiv.

6 milioane de români păcăliți de mirajul îmbogățirii, după Revoluție. Evoluția sistemului bancar după „Caritas” și „FNI”. Înainte de 1989, existau bani în portofelele românilor, dar prin magazine bătea vântul. Imediat după schimbarea regimului Ceaușescu a început o goană după îmbogățire, în care mulți români au căzut pradă unor himere. „Caritas”, „Safi” sau „FNI”, au lăsat milioane de oameni fără banii pe care-i strângeau la ciorap. Noul sistem bancar s-a construit greu, cu bănci falimentare și clienți păgubiți, conform Știrile Protv.

Inițiativele sociale ale președintelui Dodon, susținute și de majoritate, și de opoziție. Parlamentul a aprobat astăzi, în primă lectură, inițiativele sociale ale președintelui Igor Dodon, cele cu care șeful statului bombardase încă fostul guvern al Maiei Sandu și pe care fostul cabinet de miniștri a căutat să le includă în proiectul de buget pe 2020. Între timp guvernul s-a schimbat, dar inițiativele lui Dodon au rămas și au fost sprijinite astăzi de tot parlamentul, și de noua majoritate tacită PSRM-PD, și de noua opoziție, Blocul ACUM, notează Radio Europa Liberă.

O româncă emigrată în Marea Britanie a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș. Nicoleta Cărpineanu, o româncă plecată în Anglia în urmă cu 21 de ani, a reușit să planteze 15.000 de copaci în Munții Făgăraș. Originară din Zalău, aflată în Brighton, Nicoleta a învățat să mixeze pe muzică românească, aceasta fiind modalitatea ei de a menține legătura cu țara în care s-a născut, potrivit Newsweek.ro.

„Nu-ți feri privirea! Bună, sunt Andreea și îți voi spune cel mai mare secret al familiei mele…” 30 de ani de libertate, prin ochii a patru supraviețuitori HIV/SIDA. Netrezită din beatitudinea ieșirii din dictatură, în primele luni din 1990, România a suferit un șoc care s-a propagat sistemic, ce avea să pună la încercare medici, părinți, școli, orfelinate și organizații non-profit. Un secret atent păstrat de Ceaușescu și Partidul Comunist Român a explodat, la propriu. Peste zece mii de copii din toată țara au fost infectați cu HIV în perioada 1986-1991, fenomenul fiind catalogat drept accident epidemiologic, relatează Republica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro