Sari direct la conținut

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale. Iohannis: Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Românii au spus prin vot că vor o Românie europeană

HotNews.ro
Iohannis in Parlament , Foto: Presidency.ro
Iohannis in Parlament , Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor sporirea numărului de reprezentanți ai diasporei în Legislativ, în cadrul ședineți comune a Camera Deputaţilor şi Senatului dedicată Zilei Naţionale. Iohannis a mai spus că lăsăm în urmă un an electoral tensionat, la finalul căruia românii au arătat, prin vot, că vor o Românie europeană și prosperă, iar fundamentele societății sunt solide, într-o lume în care, în unele state, democrația este asaltată de lideri populiști lipsiți de simțul răspunderii.

”Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni și conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câștig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar și răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic atașată valorilor democrației și ale statului de drept, o țară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiție independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor”, a spus Iohannis.

El a adresat un mesaj și românilor din afara graniței și a cerut modificarea legii în așa fel încât să crească numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora. ”De la tribuna celui mai reprezentativ for al democrației, țin să transmit astăzi un gând bun și acelor români pe care viața și istoria i-au risipit în patru zări, dincolo de granițe, dar care au dovedit, prin participarea uluitoare ca număr și opțiune, că sunt parte integrantă a națiunii noastre. Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta, puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional – de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare”.

”Sunt încrezător în capacitatea noastră ca națiune de a face ca lucrurile să funcționeze (…) Noi suntem artizanii României viitoare și de acțiunile noastre depind modernizarea și dezvoltarea pe care le așteptăm de atâta timp”, a mai spus Iohannis.

”Atrocitățile și abuzurile petrecute în timpul regimului comunist trebuie să fie o lecție deosebit de importantă pe care să ne o asumăm și să învățăm că liberatatea și democrația sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem și pe care trebuie să le apărăm. Orice atac la adresa demnității umane și a statului de drept, necombătut eficient, poate deschide oricând calea unor abuzuri. Pericole există și vor exista, însă faptul că avem o societate matură și vigilentă, cetățeni cu un pronunțat simț civic, care își cunosc drepturile și care nu ezită să lupte pentru ele, reprezintă o garanție esențială pentru viitorul democratic al României.”, a mai spus președintele.

Vor susţine alocuţiuni preşedintele Klaus Iohannis, şefii celor două Camere ale Parlamentului, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare, potrivit Agerpres.

Printre invitaţii la eveniment se numără: foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Academiei Române, Curţii de Conturi, Consiliului legislativ.

Sunt invitaţi să ia parte la şedinţa solemnă şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Avocatul Poporului, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, membri ai Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro