Sari direct la conținut

Praga spune că a fost vizată de mai multe atacuri cibernetice rusești

HotNews.ro
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Ministerul ceh de Externe a declarat vineri că Praga a fost în repetate rânduri ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de un grup legat de serviciul de informații militare GRU al Rusiei, potrivit AFP.

„Unele instituții cehe au fost ținta unor atacuri cibernetice care au exploatat o vulnerabilitate necunoscută anterior în Microsoft Outlook din 2023”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Referindu-se la „modul de operare și obiectivele acestor atacuri”, ministerul ceh indică grupul rus APT28, cunoscut și sub porecla „Fancy Bear”.

Potrivit ministrului ceh de interne Vit Rakusan, infrastructurile țării au înregistrat „câteva zeci” de atacuri de acest tip.

„Aceste atacuri au fost orchestrate de Federația Rusă și de serviciul său de informații GRU”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său german Nancy Faeser.

„Republica Cehă este o țintă” și este „percepută de Federația Rusă ca o țară inamică”, a adăugat el.

La rândul său, guvernul german a anunțat vineri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Rusiei, după ce Berlinul a acuzat serviciile de informații rusești că se află în spatele unor atacuri cibernetice, în special împotriva unor membri ai Partidului Social-Democrat german (SPD).

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a adăugat pentru AFP că „a arăta public cu degetul spre un atacator specific este important pentru a proteja interesele naționale”.

Praga, care face parte din UE și NATO, a oferit un ajutor militar și umanitar substanțial Ucrainei de la începutul atacului rusesc asupra țării, în februarie 2022.

La începutul acestei săptămâni, poliția cehă a declarat că a fost nevoită să închidă ancheta privind două explozii la un depozit de muniții din estul țării în 2014, acuzând GRU de orchestrarea lor.

Aceasta a declarat că Rusia a refuzat să coopereze în ancheta privind exploziile, care au ucis doi angajați locali.

Un raport al serviciilor secrete cehe privind această afacere a determinat expulzări în masă de diplomați de ambele părți în 2021.

În martie anul trecut, serviciile de informații cehe au declarat că au descoperit o rețea finanțată de Moscova pentru a răspândi propagandă pro-rusă în Europa, vizând în special Parlamentul European înainte de alegerile europene din iunie.

Grupul se folosea de site-ul de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a răspândi informații menite să descurajeze UE să trimită ajutor Ucrainei.

foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro