VIDEO Vladimir Putin, vizită surpriză în Orientul Mijlociu pentru a discuta despre prețul mondial al petrolului
Președintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri în Emiratele Arabe Unite, urmând să se întâlnească ulterior cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, într-o vizită neanunțată în Orientul Mijlociu despre care Kremlinul a precizat ulterior că este pentru a discuta despre producția petrolieră și războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza, relatează Reuters.
Sosirea lui Putin la Abu Dhabi are loc în contextul scăderii prețurilor mondiale la petrol, în pofida unui angajament luat de OPEC+, organizația din care fac parte țările OPEC și Rusia, de a tăia suplimentar producția.
Footage of Vladimir Putin’s arrival in the UAE. pic.twitter.com/NpkbBThSZ7
— Blackrussian (@Blackrussiantv) December 6, 2023
Putin se va întâlni în Emiratele Arabe Unite pentru discuții cu președintele Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. El se va deplasa apoi în Arabia Saudită pentru prima sa discuție în persoană cu Mohammad bin Salman de după octombrie 2019.
Vladimir Putin arriving at the Qasr Al Watan Presidential Palace in the UAE to all pomp and circumstance. pic.twitter.com/50I2oJVngx
— Sentletse \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDFF\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDF5\uD83C\uDDF8 (@Sentletse) December 6, 2023
Kremlinul a precizat că pe agenda discuțiilor se află cooperarea în domeniul energetic, inclusiv ca state membre ale OPEC+, care produce peste 40% din petrolul folosit în întreaga lume.
„Coordonarea apropiată în acest format este o garanție de încredere privind menținerea unei situații stabile și predictibile pe piața mondială a petrolului”, a declarat Kremlinul.
Ultima vizită a lui Putin în Orientul Mijlociu a avut loc în luna iulie a anului trecut, când liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
Putin se întâlnește cu jucătorii cheie din Zona Golfului
Agenția Reuters notează că nu este întru totul clar ceea ce Putin, care a efectuat puține vizite în afara Rusiei după ce a declanșat invazia din Ucraina, urmează să discute cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite la câteva zile după ce neînțelegerile interne au dus la amânarea unei întruniri cheie a OPEC+.
Kremlinul a declarat însă că discuțiile vor viza și războiul dintre Israel și Hamas, situațiile din Siria și Yemen, precum și „problemele mai largi” legate de stabilitatea din zona Golfului Persic. Un consilier al Kremlinului a precizat separat că va fi discutat și războiul din Ucraina.
Deplasarea lui Putin va fi însă una scurtă, el urmând să îl găzduiască joi la Moscova pe președintele iranian Ebrahim Raisi, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Putin și prințul moștenitor Mohammad bin Salman controlează împreună în jur de 20% din cantitatea de petrol produsă zilnic la nivel mondial. Cei doi au relații apropiate în contextul în care ambii au fost ostracizați de Occident: Putin după începerea războiului din Ucraina, bin Salman după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Producția de petrol a provocat disensiuni în cadrul grupului OPEC+
La un summit al G20 din 2018, organizat la doar două luni după uciderea jurnalistului în consulatul saudit din Istanbul, Putin și prințul moștenitor au fost filmați bătând palma și dând mâna cu zâmbete largi.
În vârstă de 38 de ani, Mohammad bin Salman încearcă să reafirme locul Arabiei Saudite ca putere regională în Zona Golfului, însă cu mai puțină deferență față de Statele Unite în urma unei deteriorări istorice a relațiilor cu Washingtonul în timpul administrației lui Joe Biden.
Atât prințul moștenitor cât și Putin au nevoie de prețuri ridicate ale petrolului, coloana vertebrală a economiilor țărilor pe care le conduc. Reuters notează însă că o întrebare pentru ambii lideri este ce povară ar trebui să își asume țările lor pentru a menține prețurile sus.
La sfârșitul lunii trecute OPEC+ și-a amânat o întâlnire importantă din cauza neînțelegerilor privind nivelul producției al unora dintre statele membre. Ministrul saudit al energiei a declarat de asemenea că OPEC+ vrea mai multe asigurări din partea Rusiei că își va respecta promisiunea de a reduce exporturile de carburanți.
Rusia a ajuns să exporte cantități record de petrol către India și China după ce sancțiunile occidentale au forțat-o să își redirecționeze livrările către Est.