Un recrut rus are o speranță de viață de doar o lună după ce semnează contractul pentru a lupta în războiul din Ucraina – analist
Într-un moment în care forțele ruse își intensifică atacurile de-a lungul liniei frontului, pierderile de vieți în rândul armatei Moscovei cresc substanțial, scrie Forbes.
Un proaspăt recrut al armatei ruse are o speranță de viață de o lună după ce și-a semnat contractul, spune analistul estonian Artur Rehi.
Speranța de viață brutal de scurtă a noilor soldați ruși nu ar trebui să fie o surpriză. Hotărât să cucerească cât mai mult din Ucraina cât mai repede posibil, Kremlinul aruncă trupe nepregătite împotriva apărării ucrainene în atacuri prost conduse și lipsite de sprijin esențial.
Luna septembrie a fost cea mai sângeroasă de până acum pentru ruși în actualul război. Iar luna octombrie nu a fost cu mult mai blândă. Bilanțul zilnic al rușilor uciși și răniți a depășit frecvent 1.500 în ultimele luni.
The average life expectancy of a Russian assault trooper after signing a contract is from two weeks to a month. The Russian offensive continues and it has made advances in several areas at once. Russian troops have advanced to the areas of Kurakhove, Rozdolne,
— Artur Rehi (@ArturRehi) November 27, 2024
1/11 pic.twitter.com/aH91dhVWtX
În total, Rusia a pierdut între 600.000 și 730.000 de soldați care au fost uciși sau răniți în Ucraina, potrivit surselor guvernamentale americane și numărătorii oficiale ucrainene.
Avansul Rusiei rămâne constant, în ciuda pierderilor
Pierderile tot mai mari nu au încetinit progresele Rusiei în cel puțin două sectoare critice ale liniei frontului din regiunea Donețk din estul Ucrainei.
O ofensivă rusă care a început la sfârșitul anului 2023 a cucerit orașul fortăreață Avdiivka în februarie și, pe parcursul verii și toamnei, a împins forțele ucrainene, depășite numeric și din punct de vedere al armelor, spre fortăreața lor de rezervă din Pokrovsk, la aproximativ 40 de kilometri spre vest.
Între timp, grupurile de asalt rusești au efectuat, începând din septembrie, o serie de manevre de flancare costisitoare, dar eficiente, care au forțat retragerea garnizoanei ucrainene epuizate din orașul Vuhledar și au destabilizat acum întreaga linie de front din sudul Donețkului.
Mai recent, o forță rusă puternică, cu mai multe brigăzi și regimente aeropurtate și de marină, precum și cu întăriri nord-coreene – aproximativ 50.000 sau 60.000 de soldați în total – a început să reducă teritoriul controlat de 20.000 de soldați ucraineni în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Faptul că Rusia își poate menține avântul pe câmpul de luptă în ciuda pierderilor catastrofale este unul dintre marile paradoxuri ale războiului, scrie Forbes. Există însă motive să credem că paradoxul este nesustenabil, notează publicația.
Optimism și realism
Cheltuielile pe timp de război reprezintă în prezent peste 6% din PIB – de două ori mai mult decât cheltuie Statele Unite ca procent din propriul PIB și de trei ori mai mult decât procentul pe care NATO îl recomandă statelor sale membre.
Toți banii guvernamentali injectați în întreprinderile militare au dus inflația anuală în Rusia la un nivel scăpat de sub control de 8%. Banca Rusiei și-a majorat rata dobânzii cheie la 21%. Investițiile în industrie au scăzut vertiginos.
Fabricile împovărate de sancțiuni nu pot găsi muncitori. „Operațiunea specială (din Ucraina) deturnează oamenii, iar această problemă nu poate fi rezolvată rapid”, a declarat Alexander Shokhin, șeful Uniunii Industriașilor și Întreprinzătorilor din Rusia.
Nu degeaba rubla scade – și rapid, scrie Forbes. Din august, moneda rusă a pierdut o treime din valoarea sa în raport cu dolarul american. Scăderea a obligat Banca Rusiei să înghețe miercuri achizițiile interne de valută străină.
La sfârșitul anului 2023, ministerul estonian al apărării a calculat cifrele și a ajuns la concluzia că Ucraina ar putea obține o înfrângere strategică a Rusiei în 2025 prin uciderea sau rănirea a 100.000 de soldați ruși în 2024.
Nu toți observatorii sunt de acord cu această concluzie optimistă pentru Ucraina. În ultimul an, Kievul s-a confruntat cu dificultăți uriașe în propriul proces de recrutare, forțele sale fiind subdimensionate în mai multe puncte ale frontului.
De asemenea, sondajele din Ucraina arată că tot mai mulți oameni susțin o negociere cu Rusia, chiar dacă ucrainenii vor în același timp recuperarea teritoriilor.
În plus, Kievul este deocamdată dependent de ajutorul militar american, care ar putea deveni incert, după instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a promis că va forța un armistițiu rapid și încheierea războiului.