Cum s-a schimbat calendarul concursului de rezidențiat: Se amână înscrierea și examenul în sine, se decalează ușor și perioada repartizării rezidenților în spitale
Examenul de rezidențiat se amână pentru 3 săptămâni, de pe 17 noiembrie până pe 8 decembrie, perioada înscrierilor va fi și ea întârziată (înscrierile încep la finalul lunii octombrie, nu la începutul lunii, cum se obișnuia),iar perioada de semnare a contractelor individuale de muncă a rezidenților cu spitalele se decalează și ea ușor: 6-14 ianuarie 2020. Anul trecut, rezidenții au început pregătirea în spitale la începutul lunii ianuarie.
„S-a ales data de 8 decembrie 2019, astfel încât rezidenții să nu fie afectați și să poată semna contractele în luna ianuarie”, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Cum arată noul calendar al concursului de intrare în rezidențiat, anunțat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea:
- înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;
- transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;
- centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;
- afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;
- sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;
- afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;
- examenul de rezidențiat – 8 decembrie 2019
- alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;
- semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;
- repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.
- La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.
Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.
- De ce se amână rezidențiatul
Examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, se amână pentru data de 8 decembrie, a anunțat vineri ministrul Sănătății. Sorina Pintea a explicat că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune – Ministerul Sănătății și Ministerul Educației – iar soluția unei Ordonanțe de Urgență, soluție vehiculată în spațiul public, nu este posibilă.
„Ne aflăm într-o situație fără precedent, să nu se poată organiza examenul de rezidențiat. 5.684 de absolvenți riscă să nu poată continua pregătirea”, spune Sorina Pintea.
Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului că nu există în acest moment un ministru al Educației, examenul nu se poate desfășura la timp. Sorina Pintea a explicat că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune – Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Primul ordin comun vizează chiar metodologia examenului.
Sorina Pintea a adăugat că soluția unei Ordonanțe de Urgență, soluție vehiculată în spațiul public, nu este posibilă.
Ministrul Sănătății a acuzat faptul că președintele Klaus Iohannis putea numi un ministru al Educației, dar a refuzat să o facă. Sorina Pintea mai spune că Viorica Dăncilă i-a cerut din nou, ieri, lui Klaus Iohannis să numească un ministru al Educației.
Sorina Pintea mai spune că această amânare nu va afecta foarte mult examenul. „Studenții s-au pregătit pentru data de 17 noiembrie și nu e normal să aibă incertitudini. Dacă este să fac o glumă, studenții au două săptămâni în plus să învețe.”
Citește și: