USR București cere instanței să anuleze și hotărârile de confirmare a înființării companiilor municipale: Nu se poate confirma un act ilegal
USR București a depus la Tribunalul București acțiunea de anulare a hotărârilor de confirmare a înființării companiilor municipale. Reamintim că USR a obținut în instanță anularea hotărârilor de înființare a celor 20 de companii municipale înființate de primarul Gabriela Firea, fiindcă acestea au fost adoptate nelegal, însă după modificarea Codului Administrativ de Guvernul Dăncilă, acestea au fost reaprobate, fiind nevoie doar de votul a jumătate plus unul dintre consilieri, fără votul opoziției.
”Am depus aproximativ 9.000 de pagini de documentație care arată un singur lucru: companiile Gabrielei Firea au fost înființate cu încălcarea legii și ele nu pot fi legalizate retroactiv. Nu se poate confirma un act ilegal, chiar dacă legea se schimbă între timp. Singura soluție firească în cazul companiilor este să fie desființate, iar banii dați acestora să fie recuperați de la cei vinovați. Companiile sunt o invenție nefericită pentru București, sunt structuri falimentare al căror singur rol este să căpușeze banul public și să ofere posturi bine plătite clientelei PSD. Gabriela Firea trebuie să răspundă politic pentru acest faliment managerial și edilitar și trebuie să vină cu bani de-acasă pentru a acoperi pierderile făcute de companiile înființate ilegal” a declarat Ana Ciceală, consilier municipal USR.
Reamintim că USR București a depus încă din 12 august plângerea prealabilă pe acest subiect, după ce, la finalul lunii iulie, majoritatea PSD, ALDE și PMP a votat hotărârile de confirmare a înființării companiilor municipale.
Companiile municipale au fost înființate în primii ani de mandat ai Gabrielei Firea și, potrivit deciziei Curții de Apel București, au fost înființate cu încălcarea legii. Decizia instanței a fost dată într-un dosar deschis, inițiat și câștigat definitiv de USR. Deși ar fi trebuit să desființeze companiile, Gabriela Firea a ignorat decizia judecătorească și, mai mult, a dat companiilor sume de bani considerabile din bugetul Capitalei, fie ca majorări de capital, fie sub formă de împrumut. Primarul Capitalei a mizat pe adoptarea în Parlament a noului Cod Administrativ și s-a prevalat de una din prevederile acestuia, potrivit căreia înființarea de companii poate fi decisă cu majoritate simplă, de 50% plus 1, și nu cu majoritate de două treimi, așa cum era înainte.
De la momentul înființării și până în prezent, Municipiul București a alocat 2.774.769.600 lei (aproximativ 600 de milioane de euro) din bugetul local pentru finanțarea companiilor municipale, prin împrumuturi și majorări de capital. Această sumă echivalează cu aproximativ 40% din bugetul Municipiului București pe anul 2019, potrivit USR București.