Nancy Pelosi a anunţat în mod oficial demararea unei anchete pentru demiterea lui Donald Trump / Acesta spune că este vorba de "hărţuire prezidenţială"
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în mod oficial demararea unei anchete care ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump, anunţă Reuters și AFP.
„Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă”, a declarat Nancy Pelosi, citează Mediafax.
„Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege”, a subliniat Pelosi.
Camera Reprezentanţilor din SUA a cerut oficial Casei Albe prezentarea stenogramei conversaţiilor preşedintelui Donald Trump cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski. Comisiile pentru Informaţii, Supraveghere şi Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor au trimis marţi o scrisoare oficială Preşedinţiei SUA prin care cer transmiterea stenogramelor conversaţiilor lui Donald Trump, pe fondul suspiciunilor că acesta ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA.
„Dacă recentele informaţii apărute în presă sunt adevărate, înseamnă că preşedintele a discutat cu un lider străin despre investigaţii care să îl vizeze pe un adversar politic în scrutinul din SUA. Aceasta este definiţia abuzului de putere în mod corupt”, se arată în scrisoare.
Echipa de campanie a lui Joseph Biden a anunţat că acesta susţine lansarea procedurii demiterii lui Donald Trump.
Donald Trump este suspectat că i-a cerut preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o convorbire desfăşurată pe 25 iulie, să ofere informaţii compromiţătoare despre activităţi de afaceri ale lui Joseph Biden şi ale fiului acestuia, Hunter Biden.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat, marţi seară, că a autorizat publicarea stenogramelor conversaţiilor sale cu omologul din Ucraina, Volodimir Zelenski.
„Mă aflu acum la reuniunea ONU, reprezentând ţara noastră, dar am autorizat publicarea mâine a stenogramei totale, neclasificate şi neredactate a conversaţiei mele cu preşedintele Zelenski din Ucraina. Veţi vedea că a fost o convorbire amicală şi total adecvată. Fără presiuni şi, spre deosebire de Joe Biden şi de fiul lui, fără favoruri în schimbul favorurilor! Aceasta nu este altceva decât continuarea celei mai mari şi mai distructive vânători de vrăjitoare din toate timpurile!”, a declarat Donald Trump prin Twitter.
Donald Trump denunţă un act de „hărţuire prezidenţială”
Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat vehement anunţul lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, privind ancheta care ar putea conduce la demitere, apreciind că este vorba de un act de „hărţuire prezidenţială”, potrivit Mediafax.
„O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi atât de mult succes, iar democraţii au ruinat-o şi au discreditat-o intenţionat cu ştiri despre mizeria vânătorii de vrăjitoare. Foarte rău pentru ţara noastră. Pelosi, Nadler, Schiff şi, desigur, Maxine Waters! Vă vine să credeţi? Nu au văzut deloc nicio stenogramă. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărţuire prezidenţială”, a reacţionat Donald Trump prin Twitter.
Ce se știe în această nebuloasă afacere:
- Un apel foarte politic
În 9 septembrie, inspectorul general al serviciilor de informații a informat Congresul că a fost sesizat cu o lună în urmă de o problemă „urgentă” de către un avertizor de integritate „credibil”, el însuși membru al comunității de informații.
Dar administrația Donald Trump a refuzat să transmită parlamentarilor conținutul acestei semnalări.
Presa americană a început să ancheteze asupra acestei alerte. Potrivit presei, acesta s-ar fi declarat îngrijorat, între altele, de conținutul unei conversații telefonice între Donald Trump și Volodimir Zelenski, din 25 iulie.
Președintele american a recunoscut duminică că a evocat în această discuție numele favoritului democrat pentru prezidențialele din 2020, Joe Biden, și al fiului său Hunter. Potrivit Wall Street Journal, Trump ar fi evocat aceste nume de opt ori.
- Ajutor militar înghețat
Ori, cu câteva zile înaintea acestei convorbiri, Donald Trump a ordonat înghețarea unui ajutor militar pentru Ucraina de aproape 400 de milioane de dolari.
Opoziția democrată îl suspectează că a folosit aceste fonduri pentru a-l determina pe Zelenski să lanseze o anchetă pentru corupție împotriva lui Hunter Biden, care a avut afaceri în Ucraina, pentru a murdări imaginea tatălui său.
„Nu am făcut nicio presiune asupra” Ucrainei, a replicat Donald Trump, care a argumentat că a blocat acest ajutor pentru a incita alte țări occidentale să contribuie la bugetul militar al Ucrainei.
Fondurile au fost în cele din urmă deblocate, fără explicații, în 12 septembrie.
- Apelurile la destituirea lui Trump
De luni de zile, democrații plasați la stânga spectrului politic cer deschiderea unei proceduri de destituire a lui Donald Trump, invocând presiuni exercitate în ancheta privind ingerințele rusești în campania prezidențială din 2016.
Acest nou scandal a atras însă și voci mai moderate și peste 150 de democrați din cei 235 din Camera Reprezentanților sunt acum favorabili inițierii procedurii.
În condițiile în care republicanii au în continuare controlul în Senat, procedura pare sortită eșecului, dar ar putea arunca o umbră asupra sfârșitului de mandat al lui Donald Trump.