Serviciile de informații din Australia au stabilit că atacul cibernetic asupra parlamentului, înainte de alegerile din mai, a fost realizat de China – surse
Serviciile de informații australiene au stabilit că statul chinez a fost cel responsabil de atacurile cibernetice lansate asupra parlamentului național și a celor mai mari trei partide politice, înainte de alegerile naționale din mai, scrie Reuters.
Agenția responsabilă pentru securitate informațiilor cibernetice a Australiei (ASD) a concluzionat că Ministerul Securității de Stat al Chinei s-a aflat în spatele atacului, potrivit unor persoane cu acces direct la informațiile descoperite în urma investigației. Cele 5 surse au cerut să rămână anonime din cauza naturii delicate a chestiunii.
La raportul serviciilor de informații ar fi contribuit și Departamentul de Externe. De asemenea, acesta ar cuprinde recomandarea ca informațiile să rămână secrete, pentru a nu afecta relațiile comerciale cu Beijingul.
Biroul prim ministrului Scott Morrison a refuzat să comenteze în legătură cu atacul sau cu concluziile raportului, după ce au fost contactați de Reuters. Nici ASD nu a dat nicio declarație.
Ministerul de Externe al Chinei a negat orice fel de implicare în atacuri cibernetice și a declarat că internetul este plin de teorii greu de probat. „În momentul în care sunt investigate incidente online, trebuie să existe dovezi clare ale faptelor, altfel, nu duce decât la crearea de zvonuri și la defăimare, atașarea unor etichete oamenilor, arbitrar. Am vrea să accentuăm faptul că statul chinez este de asemenea victima atacurilor online”, a transmis ministerul agenției Reuters.
„China speră ca Australia să ajungă la un compromis cu noi și să depună mai multe eforturi pentru susținerea încrederii și cooperării dintre cele două țări.”
China este cel mai mare partener comercial al Australiei, achiziționând peste o treime din exporturile totale ale țării.
Australia a anunțat în februarie că rețeaua parlamentului național a fost atacată, iar la momentul respectiv, Morrison a declarat că atacul a fost unul sofisticat și, cel mai probabil, realizat de un guvern străin, fără să menționeze suspecți.
Atacul a oferit celor vinovați acces la documente de politici privind taxe și impozite și politică externă, precum și la corespondențele membrilor partidelor, susțin două dintre surse. Patru dintre sursele citate au afirmat că cel puțin doi aliați, Marea Britanie și SUA, știau de investigație. Cele două state au refuzat să ofere comentarii.
Surse diplomatice americane susțin că, deși unii oficiali au felicitat eforturile Australiei de a îndepărta influența chineză, din ultimii ani, alții sunt nemulțumiți de faptul că statul australian nu alege să confrunte pe față China.
În timpul unei vizite în Sydney, luna trecută, secretarul de stat Mike Pomepo a criticat subtil abordarea australiană, după ce ministrul de Externe Marise Payne afirmase că guvernul australian va lua decizii bazate pe „interesul național”, în ceea ce privește relațiile cu China. Pompeo a zis că țările nu pot separa comerțul și chestiunile economice de cele legate de securitate națională.
„Poți să îți vinzi sufletul pentru o grămadă de boabe de soia, sau poți să îți protejezi poporul”, a spus el reporterilor, în Sydney.