Subiectele zilei: Macron insistă cu ideea apropierii Rusiei de Europa; Cinci metropole, amenințate cu riscul scufundării; Cum este să lucrezi ca tânăr medic într-un spital de psihiatrie din România
Criză guvernamentală în România – Adio, PSD. Déja-vu à la roumain: o coaliție guvernamentală deja fragilizată se prăbușește din nou în prag de alegeri prezidențiale. Trădare, pierderea încrederii, acuzații verbale reciproce și un vot de neîncredere anunțat de opoziție. Acest peisaj politic nu este câtuși de puțin o premieră în România. Abandonați, social-democrații aflați sub conducerea premierului Viorica Dăncilă vor să se agațe de putere prin varianta unui guvern minoritar, ex-partenerul pseudo-liberal ALDE forjează noi alianțe cu foști membri ai PSD, aflați acum în barca fostului premier Victor Ponta, scrie DW.
Macron insistă cu ideea apropierii Rusiei de Europa. Ce propune preşedintele francez. Emmanuel Macron insistă cu ideea apropierii Rusiei de Europa, liderul de la Elysee propunând, la o reuniune cu ambasadorii străini, o „regândire a relaţiilor“ cu Moscova. Primindu-l pe liderul de la Kremlin, Macron a pledat pentru o „Rusie europeană“. Mai mult, el s-a exprimat în favoarea revenirii la formatul G8, cu reintegrarea Rusiei, exlusă din acest club select al ţărilor industrializate după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în martie 2014, potrivit Adevărul.
Rareș Bogdan: PNL nu primește niciun primar sau parlamentar PSD. Liberalul Rareș Bogdan spune că își dorește o moțiune de cenzură cât mai repede, dar că opoziția are un singur „glonț de argint” pentru a răsturna Guvernul. El spune că ușile PNL rămân închise pentru social-democrații care, timp de trei ani, „și-au bătut joc de români”. Rareș Bogdan a vorbit la Digi24 despre demersurile liberalilor în vederea moțiunii de cenzură. Rareș Bogdan a spus că moțiunea va fi depusă când va exista garanția că aceasta are șanse să treacă, pentru că are „un singur glonț de argint”.
Amenzile pentru apeluri false la 112, mărite de 5 ori. Suma maximă este de 5.000 lei. După numeroase cazuri de alarme false la 112 care au pus poliţia pe drumuri în zadar, autorităţile au mărit de cinci ori amenzile. Cei care mai fac glume proaste pot plăti până la 5.000 de lei. De asemenea, locul din care cineva sună la numărul de urgenţă va fi identificat automat prin coordonatele GPS, pentru că marți a fost adoptat, prin ordonanţa de urgenţă, proiectul pentru implementarea acestui sistem de localizare. Acelaşi document interzice şi vânzarea cartelelor preplătite fără buletin, se arată în articolul Știrile Pro TV.
Cinci metropole, amenințate cu riscul scufundării. Orașele care ar putea să dispară în următorii ani. Indonezia a anunțat că își va muta capitala după ce Jakarta, situată pe un teren mlăștinos, se scufundă în fiecare an. Metropola din sud-estul Asiei nu este însă singurul oraș din lume care se confruntă cu riscul scufundării. Houston, la fel ca Jakarta, se scufundă din cauza terenului mlăștinos. Geografia sa face ca Lagos să fie predispus la inundații, iar linia de coastă este deja erodată. Un studiu din 2016 a arătat că unele zone din Beijing se scufundă cu până la 10 centimetri pe an, relatează Libertatea.
Mînzatu: Parteneriatul public privat – prima opțiune pentru Spitalul regional Brașov. Scenariul aflat pe prima poziţie pentru finanţarea Spitalului regional Braşov indică parteneriatul public privat, dar partea de cofinanţare ar putea fi asigurată din fondurile UE alocate României în perioada 2021 – 2027, spune Roxana Mînzatu. ”Am discutat şi cu Comisia Europenă încă de când am preluat mandatul despre cum văd ei această implicare a fondurilor europene în proiectele de tip PPP şi este posibil. Şi în exerciţiul actual este posibil, dar proiectul spitalului regional Braşov nu este atât de avansat. Adică a început să lucreze la studiul de fezabilitate”, a precizat Mînzatu pentru Euractiv.
Cununi de flori și discuții la iarbă verde, de Ziua Independenței în Moldova. R. Moldova sărbătorește astăzi cea de a 28-a aniversare a proclamării independenței față de Uniunea Sovietică. În timp ce demnitarii depuneau flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, un grup de activişti ai mişcării civice OccupyGuguţă protestau. Ei au cerut, între altele, o reformă autentică a justiției, numirea unui procuror general independent și profesionist, o investigație eficientă referitoare la modul în care au fost expulzați cei șapte cetățeni turci din Republica Moldova, întoarcerea Stadionului Republican în proprietatea statului și dezoligarhizarea reală a instituțiilor, potrivit Europa Liberă.