Subiectele zilei: O a doua explozie nucleară ar fi avut loc în Rusia, după incidentul ţinut secret; Miza Groenlanda: poveştile pe care poate nu le ştiţi, dar ar trebui; Spectatori la Cataclism: cum așteptăm ca piromanii Planetei să ne stingă focul
80 de ani de la semnarea Pactului Hitler-Stalin. Hitler şi Stalin au convenit, în ciuda divergenţelor ideologice, în 1939, un pact de neagresiune, divizând Europa şi mutilând, între altele, Polonia, statele baltice şi România. Consecinţele se fac resimţite şi astăzi. Esenţa acordului oficial era cuprinsă într-o anexă secretă, care prevedea împărţirea Europei în sfere de influenţă germane şi sovietice. Astfel, de pildă, Estonia, Letonia şi partea de est a Poloniei, precum şi Basarabia românească urmau să intre în „sfera de interes” a Uniunii Sovietice, iar partea occidentală a Poloniei să revină Reichului German, scrie DW.
O lună de când Statul român a lăsat-o pe Alexandra să moară. Ce s-a schimbat? NIMIC. Se împlineşte o lună de când apelul la 112 al unei adolescente răpite în Caracal – Alexandra Măceşanu – a provocat una dintre cele mai grave crize instituţionale din România ultimilor ani. „Criza de la Caracal” combină o crimă oribilă cu un întreg alai de laşităţi, bâlbâieli administrative şi o macabră fugă de răspundere, dusă până la ridicol, a instituţiilor: este una dintre cele mai urâte şi, totodată, reprezentative radiografii ale crizei în care se află, de fapt, statul român. Avem nişte demisii care, deşi arată spectaculos pe hârtie, în realitate nu schimbă mare lucru, potrivit Digi24.
O a doua explozie nucleară ar fi avut loc în Rusia, după incidentul ţinut secret. Autorităţile norvegiene susţin că de fapt la baza Nionoksa din Rusia au avut loc 2 explozii. Explozia care a ucis cinci oameni de ştiinţă ruşi în timpul testării unui motor de rachetă la începutul acestei luni a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu, sursa probabilă a unui vârf de radiaţii, a declarat vineri agenţia de monitorizare geologică norvegiană, citată de Reuters. A doua explozie, detectată doar de senzorii de analizare a semnalelor infrasonice şi nu de monitoarele seismice care înregistrează mişcările seismice, a fost probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, conform Știrile Pro Tv.
Miza Groenlanda: poveştile pe care poate nu le ştiţi, dar ar trebui. Groenlanda este o zonă în care americanii au investit mult în ideea, dovedită foarte corectă, că teritoriul, în ciuda unor condiţii climatice extreme, avea să fie punctul strategic de control al circulaţiei în zona atlantică. Discuţia atât de inflamată din acest moment dintre SUA şi Danemarca provocată de declaraţia de intenţie formulată de Trump, care doreşte să cumpere Groenlanda, cuprinde referinţe la situaţii mai vechi, unele foarte puţin cunoscute marelui public şi care repun în actualitate câteva dintre proiectele militare americane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi imediat după aceea, în anii de început ai Războiului Rece, notează Adevărul.
Cum se iau examenele în Poliția Română. Candidatul primește răspunsurile de la examinator. Sindicatul poliţiştilor, Pro Lex, a publicat pe YouTube o înregistrare video cu un concurs pentru ocuparea unui post de conducere, în care unul dintre candidați, care pare nepregătit, primește răspunsurile de la unul dintre examinatori. Examenul a avut loc în această primăvară, postul vizat fiind cel de inspector șef-adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna. La concurs s-au înscris doi candidați, cel dintâi candidat fiind supus tirului întrebărilor comisiei de examinare, așa cum se vede din înregistrări, preluate direct din baza de informații a Ministerului Afacerilor Interne, scrie Click.
Demisie surpriză la vârful judeţului. Dispare cel mai anonim, bolnav și bine plătit subprefect din Iași. Surse susţin însă că au mai existat două porniri de acest fel, dar că, de data aceasta, actualul subprefect e decis să se întoarcă la funcţia de pe care a fost detaşat la Iaşi: secretar la Tătăruşi. Aşadar, succesorul în această funcţie nu va fi numit oficial până la toamnă. De altfel, cazuri similare au mai fost în istoria conducerii Prefecturii ieşene. Dan Cârlan a fost desemnat prefect printr-o hotărâre de guvern emisă pe 19 august 2014, dar publicată în Monitorul Oficial abia pe 1 septembrie. Instalarea în funcţie s-a făcut trei zile mai târziu. Pe atunci însă nu exista un Cod administrativ, notează Ziarul de Iași.
Spectatori la Cataclism: cum așteptăm ca piromanii Planetei să ne stingă focul. Brazilienii l-au pus pe Bolsonaro președinte spre indignarea restului lumii. Iar acum „Lumea” e șocată, ca și la Trump, de cel mai nesurprinzător lucru posibil: omul a făcut exact ce a promis. A dat liber exploatării pădurilor amazoniene, a oprit orice inițiativă ecologică și practic i s-a cam răcit de încălzirea globală. Și acum Brazilia arde. Și lucrurile mici, gen să nu mai folosești paie de plastic, sunt de bun simț, dar n-o să oprească acum focul și nici n-o să oprească alți Bolsonaro să pună mâna pe aerul Planetei, se arată în articolul Republica.
Diversiunea lui Liviu, femeia cu mustață. Schimbarea la față a PSD este iluzia pe care o echipă care a riscat totul pentru Liviu Dragnea o promovează pentru a nu se scufunda odată cu el. Perspectiva refuzului să dea ordonanța care îl putea salva pe Liviu era ea însăși o diversiune. Dragnea însuși mima o luptă cu Tudorel și Viorica pentru a păstra în partid ideea liderului care nu se schimbă sub presiunea „statului paralel”. Neavând nici în interior și nici afară susținere, de la familia socialiștilor, Dragnea ar fi alergat cu poporul pe urmele lui încă înainte de condamnare, conform Libertatea.