Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Polițiști acuzați de violență. Ar fi bătut un tânăr pentru că a criticat modul de intervenție în cazul Caracal; Cine este şoferul care a provocat masacrul rutier din Tulcea: „E cazul clasic al românului care s-a îmbogăţit peste noapte în străinătate“

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Dreptul sângelui sau al pământului? Câteva aspecte privind cetățenia. Să începem discuția cu Germania. Republica Federală are o cerință mai degrabă exclusivă pentru cetățenii săi, în sensul în care nu mai poți fi german dacă accepți o altă cetățenie. Pe de altă parte, de regulă, un străin nu poate deveni german „decât dacă renunță sau pierde cetățenia anterioară”. Acest lucru este menționat în paragraful 10 din legea privind cetățenia, menționează DW.

Cum sunt desemnați comisarii europeni și de ce stă Iohannis pe bară. Ursula von der Leyen are libertate totală în alegerea comisarilor europeni și negociază cu fiecare stat în parte. România defilează cu Dan Nica și Rovana Plumb, însă ei pot fi oricând refuzați. Deocamdată, Klaus Iohannis a lăsat totul în sarcina premierului Dăncilă, deși „tradiția” este ca președintele României să aibă un rol activ în acest proces, scrie Europa Liberă.

Averile rectorilor din Iași. Campionul Tudorel Toader încasează cât trei rectori TUIASI. Rectorul Universităţii „Al.I.Cuza“ are cele mai mari venituri. Cu tot cu pensie, Tudorel Toader a avut anul trecut în jur de 66.000 de lei pe lună. Rectorul USAMV, Vasile Vîntu, are în jur de 30.000 de lei pe lună şi se dovedeşte a fi interesat de plasamente în fonduri de investiţii unde are în jur de 770.000 de lei. Rectorul UMF, Viorel Scripcariu, este şi medic chirurg şi are în jur de 27.000 de lei pe lună. Rectorul Politehnicii, Dan Caşcaval, a încasat în jur de 20.000 de lei pe lună, anul trecut, potrivit Ziarul de Iași.

Cine este şoferul care a provocat masacrul rutier din Tulcea: „E cazul clasic al românului care s-a îmbogăţit peste noapte în străinătate“. Marcel Radu provine dintr-o familie săracă din comuna Luncaviţa. Ambii săi părinţi, care erau în vârstă, au murit şi el lucra acum prin străinătate, oficial în domeniul construcţiilor. Când se întorcea acasă, foarte rar, îşi exaspera vecinii cu petrecerile cu manele pe care le ţinea până târziu în noapte. Vizitat de autorităţi, tânărul obişnuia să dea muzica mai încet, însă ridica din nou volumul când plecau inspectorii, se arată în articolul Adevărul.

Zeci de turiști români, blocați de două zile pe insula grecească Samothraki. Motivul: nu există niciun feribot care să îi preia. Potrivit relatărilor românilor, turiștii sunt blocați de două zile, pentru că niciun feribot nu funcționează. Unul din turiștii români a declarat pentru Libertatea că au fost contactați de consulat și li s-a transmis că, cel mai probabil, nici marți nu vor putea pleca. Până acum, nu s-a găsit nicio soluție pentru deblocarea situației, iar oamenii au ajuns să doarmă în mașinile personale sau în port.

Ce apare în fișa de evenimente MAI în cazul Alexandrei. Familia a făcut acuzații grave. Ziua şi scandalul în ancheta de la Caracal. Rudele Alexandrei îi acuză pe poliţiştii de la IPJ Olt, că deşi fata a sunat la 112 şi a cerut disperată ajutor, poliţiştii au scris în fişa de evenimente, că a plecat în ″mod voluntar de la domicilu″⁣. Unchiul Alexandrei Măceșanu continuă seria acuzaţiilor şi susţine că suspectul principal a putut să acţioneze nestingherit ajutat de haosul de la IPJ Olt, scrie Știrile Pro Tv.

Polițiști acuzați de violență. Ar fi bătut un tânăr pentru că a criticat modul de intervenție în cazul Caracal. Noi acuzații grave la adresa polițiștilor. Un bărbat susține că a fost bătut crunt la Cluj-Napoca de oamenii legii, fără să fie vinovat de vreo infracțiune. Un echipaj l-a auzit că discuta pe stradă despre operațiunea de salvare ratată de la Caracal, i-a cerut să se legitimeze, și l-a pedepsit pentru că a refuzat. Poliția vorbește însă despre injurii aduse uniformei, conform Digi24.

Finanțele Cluj: zeci de mii de clujeni datornici la bugetul de stat, mii de somații și popriri, se recuperează doar sume mici. Zeci de mii de clujeni se aflau în executare silită în urmă cu câteva zile, conform evidențelor Administrației Județene a Finanțelor Publice, pentru datorii de peste 400 milioane de lei. Instituția arată că în 31 iulie peste 40.400 de persoane fizice și juridice se aflau în executare silită pentru suma de 412 milioane de lei, bani care se recuperează foarte greu: somațiile emise, popririle înființate și sechestrele au reușit să aducă la bugetul de stat sume mici prin comparație cu datoriile, notează Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro