Subiectele zilei: Ce averi au parlamentarii de Olt, muţi ca o lebădă după cazul de la Caracal. Curiosul caz al familiei Iordache: lefuri exorbitante, dar zero agoniseală; Autostrada ieşeană, făcută de chinezi sau de turci. Negocieri în limba română.
Ce averi au parlamentarii de Olt, muţi ca o lebădă după cazul de la Caracal. Curiosul caz al familiei Iordache: lefuri exorbitante, dar zero agoniseală. Parlamentarii PSD şi ALDE din Olt, judeţ marcat de tragedia de la Caracal, câştigă peste 10.000 de lei lunar, însă o parte dintre aleşi au trecut în documente faptul că nu au conturi la bănci sau bani la saltea. Un exemplu elocvent e Florin Iordache. Potrivit declaraţiei de avere, Iordache deţine alături de soţie o casă de locuit în Bragadiru, care are 238 de metri pătraţi, şi un teren intravilan în aceeaşi localitate. Deşi e deputat la al cincilea mandat, Iordache nu are niciun depozit bancar sau bani investiţi, scrie Adevărul.
Viitorul dumneavoastră s-a mutat la altă adresă. În ciuda retoricii electorale, România continuă să fie o țară din care se pleacă. Și nu pleacă doar tinerii aflați la început de drum, ci și cei pentru care ultimul tren părea deja pierdut. În Germania, indică statisticile federale de la începutul anului 2019, trăiesc 700.000 de persoane născute în România. Iar cifrele OCDE spun că, pe plan global, România ocupă locul cinci printre sursele de migrare. Este vorba de 3,6 milioane de oameni care au părăsit țara, echivalentul a 17% din populația României, notează Deutsche Welle.
Exproprieri cu scandal pentru cea mai așteptată autostradă. ”E tragic, nu e normal”. Încep exproprierile la una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România: Sibiu – Piteşti. Gheorghe Dorobanț, localnic: „ Sunt cam mici preţurile cât îţi dă. La cum se vinde aici, cam la 4-5 euro mp, îţi dă cam 2 lei pe mp, e jalnic.” Între timp, constructorul trebuie să primească autorizaţie, iar din cauza birocraţiei, în cel mai bun caz, acest lucru se va întâmpla abia în septembrie. Asta înseamnă că lucrările vor începe cu adevărat abia la primăvară, potrivit Știrile ProTv.
Pagube de peste 100.000 de euro la aeronava TAROM căreia i-au explodat cauciucurile. Raportul preliminar al investigatorilor stabileşte că a avut loc „un incident grav de aviaţie civilă”. Luna trecută, pe 9 iulie, o aeronavă ATR 42-500 a companiei de stat TAROM, care efectua cursa Satu Mare-Bucureşti, a rămas imobilizată pe pista nordică a aeroportului Otopeni. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar pasagerii au fost preluaţi de echipele de intervenţie. Raportul preliminar al Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile nu menţionează nicio defecţiune tehnică şi conturează că de vină pentru incident sunt piloţii care au tras “frâna de mână” în timpul aterizări, conform Libertatea.
Autostrada ieşeană, făcută de chinezi sau de turci. Negocieri în limba română. Cele patru oferte depuse la licitaţia deschisă de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză aparţin unor firme din China şi din Turcia. Proiectul, devenit primul de anvergură care ar urma să fie construit în parteneriat public privat în România, a fost scos la licitaţie la sfârşitul lunii mai, cu o valoare estimată de circa un miliard de euro, relatează Ziarul de Iași.
Curiosul caz Dragnea contra PSD: luați partidul de pe mine că-l omor! A fi pesedist în aceste zile este bulversant. După ce afli că Liviu Dragnea atacă Partidul la Tribunal, după ce-l auzi pe Florin Iordache spunând că Liviu Dragnea „bate câmpii”… nu-ți mai rămâne decât să te retragi precum Codrin Ștefănescu în munți, lângă o apă cristalină, și să doinești de jale. Frunză verde, aoleu/ Bate vântu-n pesedeu, potrivit Republica.
Polițiști de la trupele speciale, puși la curățenie, cot la cot cu deținuții. Polițiștii de la trupele speciale din Constanța mătură cot la cot cu infractorii. Reprezentanții instituției spun că mascații nu aveau nicio misiune așa că au fost puși la treabă alături de deținuți. Sindicaliștii din poliție spun că situația este umilitoare pentru trupele speciale care ar trebui să se ocupe de destructurarea grupărilor de criminalitate, scrie Digi24.
Marile și inutilele speranțe. Pe tabla de șah a politicii românești s-au așezat piesele pentru viitoarea campanie electorală. Doar că așa cum ne-am obișnuit, piesele sunt uneori niște puluri de table. Dacă sunt piese de șah, sunt prea mari sau prea mici pentru pătrățelele românești.Și la aceste alegeri avem conserve expirate. Klaus Iohannis și-a făcut intrarea en fanfare la Consiliul Național PNL unde și-a lansat candidatura, promițând că nu va mai numi vreun guvern care nu-i împărtășește viziunea unei Românii „funcționale și normale”, deși nu e clar de ce nu a făcut-o și până acum, relatează Radio Europa Liberă.