webPR Comunitatea care modelează viitorul orașelor s-a reunit la București
Cea de-a patra ediție a conferinței Urban Talks a avut loc pe 10 mai, la POINT Hub în București, în urma unui parteneriat inovator dintre UrbanizeHub România, Banca Mondială și Ambasada Olandei. În zilele de 11 și 12 mai, la Mindspace Pipera, evenimentul a continuat cu un Hackathon de Inovare Urbană, unde 5 echipe mixte de arhitecți și programatori au căutat soluții bazate pe tehnologie la problemele urbane identificate în cadrul conferinței, cu o atenție specială acordată problemei de mobilitate din zona Pipera.
În timpul conferinței de pe 10 mai, au fost lansate 3 rapoarte strategice: România Metropolitană, Îndrumarul pentru comunități locale – Atragerea investițiilor private, și Ghidul de bune practici în dezvoltarea urbană în România. De asemenea, partenerii de la Banca Mondială au prezentat rezultatele campaniei Prioritățile Orașului Tău, în cadrul căreia peste 100.000 de oameni au votat pentru investițiile pe care le consideră cele mai importante în orașele în care trăiesc.
Speakerii au prezentat și o serie de proiecte care fac orașele mai inteligente și mai eficiente, dar și mai sustenabile și mai prietenoase atât cu mediul și cu locuitorii. Într-un panel special despre CSR, au fost dezbătute modurile în care companiile din România își asumă responsabilitatea și contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașelor în care își desfășoară activitatea.
Conferința s-a încheiat cu două paneluri cu reprezentanți ai administrației locale: primul s-a concentrat pe orașe precum Galați sau Sinaia și pe măsurile pe care acestea le pot lua pentru a se dezvolta economic, cultural și social, în timp ce panelul final a reunit liderii zonelor metropolitane din Oradea, Constanța și Brașov, trei orașe importante din România, care au punctat nevoia României de a se dezvolta la nivel metropolitan și viziunea pe termen lung în ceea ce privește infrastructura și investițiile pentru zonele metropolitane.
Proiectele de la Hackathon-ul de Inovare Urbană au fost împărțite în două categorii: soluții noi și soluții existente. Toate au trebuit să adreseze problema mobilității, pornind de la zona Pipera.
Proiectele existente care au fost premiate la Hackathon au fost:
– Be On Time, care oferă data analytics din teren pentru administrația locală, iar pentru cetățeni aduce o soluție integrată pentru mai multe tipuri de transport, cu accept pe transportul în comun, prin care să achiziționeze bilete prin aplicație și să vadă programul curselor în timp real;
– RETGO, o aplicație ce eficientizează serviciile de food & drink cu ajutorul precomenzilor cu plata online, care pot reduce semnificativ timpul de așteptare la cozi, oferind mai mult timp de relaxare angajaților ce ies în pauza de prânz.
În categoria proiectelor noi au fost premiate următoarele proiecte:
– TIPE, un proiect de carpooling care oferă stimulente pentru această activitate prin intermediul business-urilor (oferirea de locuri de parcare gratuite, punerea la dispoziție de mașini de serviciu, etc.). În a doua etapă, după ce carpooling-ul devine mai popular, se propune crearea unor benzi speciale de circulație și a unor spații speciale de parcare pentru aceste mașini;
– The Motioneers – propune soluții de tip „urban hacks” și urbanism tactic prin care pietonii din zona Aurel Vlaicu/Pipera să poată beneficia de trasee pietonale continue, sigure și interactive printre clădiri, dar și de spații publice de calitate. De asemenea, echipa a propus semnalizarea zonelor ce creează probleme pentru pietoni cu ajutorul unor baloane roșii;
– miriaHUB – echipa a venit cu ideea unui miriaPOD, un pod pentru biciclete și pietoni peste zonele cu trafic intens, care ar putea fi susținut financiar printr-o comunitate (miriaCOM) formată din oameni care sunt dispuși să plătească o contribuție lunară pentru a-și asigura condiții mai bune de mobilitate în zonele în care petrec cel mai mult timp.
UrbanizeHub le mulțumește partenerilor și participanților pentru susținerea pe care ne-au oferit-o pentru primul eveniment din București. Vom continua să creștem comunitatea pentru a aduce împreună oameni care vor să modeleze viitorul orașelor.
Următorul eveniment Urban Talks va avea loc la Timișoara, pe 4 octombrie 2019.
UrbanizeHub este o platformă colaborativă, un hub de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă. Scopul nostru este acela de a crea o comunitate de oameni responsabili, specialişti în diverse domenii, interesați și implicați în discuțiile despre evoluţia oraşelor.