Primii pași pentru salvarea Parcului Brâncuși: Primăria Capitalei va face o evaluare a terenului și va stabili cea mai bună soluție ca acesta să rămână spațiu verde
Primăria Capitalei va demara o procedură de evaluare a terenului pe care era amenajat Parcul Brâncuși pentru a fi stabilită valoarea acestuia, a anunțat municipalitatea într-un comunicat de presă, după o întâlnire cu cetățenii din zonă, ONG-uri și reprezentanți ai Primăriei Sectorului 3. Ulterior, Primăria Capitalei va stabili dacă va achiziționa terenul direct de la proprietar, va declanșa procedura de expropriere sau va da în compensare alt teren.
”Consilieri ai primarului general, Gabriela Firea și reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, alături de Administratorul Public al Sectorului 3, Circa Honorius, au avut o a doua întrevedere ieri, 07 mai 2019, cu locuitorii din Sectorul 3, interesați de situația terenului retrocedat în anul 2011, cunoscut în prezent sub denumirea de Parcul Brâncuși. De asemenea, la ședința de lucru au participat și consilierul general, Marius Pavel, dar și reprezentanți ai Fundației Ecocivica. În cadrul ședinței, s-a discutat despre identificarea unor soluții legale aplicabile, astfel încât Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde, în proprietatea orașului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că un prim pas în vederea salvării parcului ar fi demararea procedurii de evaluare a terenului pentru a fi stabilită valoarea acestuia, în conformitate cu grila notarilor publici”, a anunțat Primăria Capitalei.
Potrivit Primăriei Capitalei, în parc deocamdată nu se poate construi nimic deși în Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 3 terenul este construibil.
”Pentru această zona, competența privind autorizarea documentației de urbanism privind construirea/demolarea aparține Primăriei Sectorului 3. Parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) ca zona de locuit (L3a – subzonă locuințelor colective medii cu P+3 – P+4 niveluri formând ansambluri preponderent rezidențiale situate în afară zonei protejate). Cu toate acestea, terenul se află în prezent sub “interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde”, interdicție prevăzută în HCGMB nr. 49/2019. Este vorba despre Hotărârea prin care a fost aprobat, în luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care încadrează terenul tot în categoria L3a, dar cu această interdicție. Inițiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, această mențiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat ani de zile că spații verzi”, a explicat Primăria Capitalei.
Actualul proprietar al parcului a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011, prin Dispoziția Primarului General nr. 13.660. La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea că spațiu verde și că loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de construcții ilegale (circa 340 de garaje).