Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Monumente celebre care au renăscut din propria cenușă – De la Moscova la Barcelona, via Sarajevo și Varșovia

HotNews.ro
Catedrala Din Reims, dupa bombardamentele din 1914, Foto: reims.fr
Catedrala Din Reims, dupa bombardamentele din 1914, Foto: reims.fr

​Bibilioteca din Sarajevo a fost incendiată, catedrala din Dresda a fost bombardată, biserica Isus Mântuitorul din Moscova a fost dinamitată, iar Varșovia a fost ”rasă” de pe fața pământului. Înainte de Notre-Dame din Paris, alte monumente istorice au fost reconstruite după evenimente distrugătoare majore, iar AFP relatează despre cele mai importante reveniri.

Catedrala Notre-Dame din Reims

Pe 19 septembrie 1914, catedrala gotică unde au fost încoronați regii Franței a fost bombardată de nemți. Obuzele au incendiat șarpanta din lemn de stejar și pagubele au fost mari.

În perioada conflictului, edificiul ”martir” al cărui turn atinge 81 de metri este bombardat în mod regulat.

Catedrala din Reims (sursa Google Earth)

În 1919, statul pornește reconstrucția, ajutat de mecena privați (în special familia Rockfeller). Catedrala este redeschisă ca lăcaș de cult în 1938.

O șarpantă mai ușoară este construită din lamele de beton ce înlocuiesc vechea structură. Marc Chagall și Imi Knoebel creează noi vitralii, special pentru catedrala francez. UNESCO înscrie edificiul în patrimoniul mondial al umanității în 1991.

Frauenkirche din Dresda

În februarie 1945, „Frauenkirche”, emblema Dresdei clădită în secolul al XVIII-lea, se prăbușește sub bombardamentele aliaților care au distrus orașul și au făcut peste 20.000 de morți.

Timp de aproape 50 de ani, ”muntele” de ruine rămâne în această stare, în lipsa banilor și a voinței politice a autorităților comuniste din fosta RDG.

Abia în 1994, la cinci ani de la căderea Zidului Berlinului, începe reconstrucția, grație unor donații de 180 de milioane de euro din partea a circa 600.000 de oameni, instituții și companii germane și străine.

Frauenkirche (Google Earth)

Această bijuterie a artei baroce, reconstruită identic cu 8.400 de pietre originale, este redeschisă în 2005. În vârf s-a montat o nouă cruce forjată de fiul unui pilot britanic care a bombardat Dresda.

Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova

Ridicată la Moscova pentru a celebra victoria Rusiei asupra armatei lui Napoleon, biserica este dinamitată în perioada stalinistă, în 1931.

După mai multe tentative de a construi un palat al sovietelor, o imensă piscină în aer liber este săpată în 1958 pe amplasamentul său. După prăbușirea URSS, Boris Ielțîn ordonă distrugerea sa.

Reconstruită din beton între 1995 și 2000, după planurile originale, catedrala găzduiește sediul patriarhatului ortodox.

Orașul vechi al Varșoviei

La ordinul lui Hitler, germanii rad orașul în august 1944. În 17 ianuarie 1945, în Armata Roșie cucerește malul stâng al Varșoviei, orașul vechi este distrus în proporție de 85%.

Este nevoie de 10 ani pentru a reapărea centrul istoric. Voluntarii curăță zona. Este căutat amplasamentul original al celei mai mici pietre. Tablourile lui Canaletto servesc drept model. Orașul vechi este înscris în patrimoniul mondial al umanității în 1979.

Reconstrucția castelului regal, decisă în 1970, va fi terminată în 1984 grație donațiilor venite din întreaga țară și din diaspora.

Teatrul La Fenice din Veneția

Construit la finalul secolului al XVIII-lea pe ruinele unui teatru distrus de foc, La Fenice (phoenix în italiană) este afectat de un prim incendiu în 1836. Reconstruit identic, este redeschis anul următor.

Dar, în ianaurie 1996, opera este din nou distrusă de un incendiu criminal.

La fenice ( sursa – site-ul teatrului)

Cu susținerea statului, a UNESCO și a donațiilor din lumea întreagă, La Fenice este reconstruit „com’era e dov’era” („cum era și unde era”). După lungi dispute, lucrările în valoare de 60 de milioane de euro încep în 2001. Teatrul este redeschis în 2003.

Gran Teatre del Liceu, Barcelona

Cel mai celebru teatru liric spaniol, inaugurat în 1847 pe La Rambla, este distrus în 31 ianuarie 1994 de un incendiu.

Cinci ani de lucrări și 110 milioane de euro sunt necesari pentru reconstruirea identică a clădirii.

Biblioteca Națională din Sarajevo

În noaptea de 25 spre 26 august 1992, forțele sârbe incendiază biblioteca națională a Bosniei, construită în 1896. Flăcările nu iartă nici 300.000 de cărți din cele peste 2 milioane ale bibliotecii.

Lucrările de reconstrucție a clădirii, redusă la stadiul de ruină, încep în 1996, în parte cu finanțarea UE. Noua bibliotecă a fost inaugurată în 2014

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro