Sari direct la conținut

VIDEO Concluziile anchetei Colegiului Medicilor în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon: „Nu a existat ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacient”

HotNews.ro
Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES

Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat, miercuri, concluziile anchetei derulate la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, după acuzațiile lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au murit 17 pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. „Nu a existat nicio clipă, nici documentată și nici din afirmațiile medicilor, vreo dovadă că s-a intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”, a declarat Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București.

El a adăugat că „nu a existat, la vreunul din cazuri, ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacienți” și nici „intenția ca personalul medical să facă vreun rău pacienților”.

„Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale”

„În absolut toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale sau că cineva ar fi făcut vreun act deliberat de a suprima sau a reduce, în scop criminal, un astfel de drog”, a declarat Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor București.

În cazul în care și ancheta Parchetului va stabili că nu a fost vorba despre greșeli medicale, Colegiul Medicilor va fi „intransigent” cu persoana care a lansat aceste acuzații, spune Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Capitală.

Cătălina Poiană a subliniat că se așteaptă și rezultatele anchetei Parchetului și susține că Colegiul Medicilor București nu se „antepronunță” în acest caz.

Răspunzând întrebării unui jurnalist, președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, a admis însă faptul că ancheta Colegiului nu a putut verifica efectiv ce doze au primit pacienții, ci se bazează pe declarațiile medicilor și analiza documentelor din spital.

„În unele dintre aceste cazuri s-au făcut niște eforturi supraomenești, iar echipele medicale au făcut tot ceea ce ținea de ele. Mortalitatea într-o secție ATI ține de o multitudine de lucruri”, afirmă Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor, care coordonează Departamentul Jurisdicție profesională și litigii din cadrul Colegiului.

„Am văzut niște doctori epuizați, care și-au făcut treaba cum au putut mai bine și asupra cărora planează aceste acuzații”, a adăugat Lucian Negreanu.

„Niciunul dintre doctori nu a avut o eroare în a administra sau prescrie dozele”, a mai precizat Lucian Negreanu.

Colegiul Medicilor București s-a autosesizat în acest caz, au precizat reprezentanții CMB, care spun că ancheta a constat în analizarea documentelor de la spital și audierea medicilor.

Comisia de Disciplină a constatat că „toate cazurile care au ajuns în ATI erau cazuri foarte grave, unele după mai multe luni de spitalizare, unele care au venit deja cu stop resuscitat din alt spital. Am analizat întreaga evoluție, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital și ne-am focalizat pe momentul incriminat”.

„Din punct de vedere medical, nu știm de ce s-a făcut această sesizare”, a mai spus Liana Pleș.

„Sunt pacienți care au beneficiat de tratament maximal, oameni în vârstă cu neoplazii avansate”, au mai adăugat reprezentanții Colegiului Medicilor.

„Au fost analizate documentele, care însumează mai mulți metri cubi de foi de observație. Au fost 17 decese într-o secție de 25 de paturi. Rolul nostru și al dumneavoastră este să aducem adevărul la lumină”, au mai spus reprezentanții Colegiului Medicilor.

„O situație care aduce grave prejudicii relației de încredere medic-pacient”

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, a afirmat că „suntem în fața dumneavoastră pentru transparență”, adăugând că „este o situație fără precedent, o situație care a adus grave prejudicii relației de încredere medic-pacient”.

„Considerăm că în condițiile în care actul medical se dovedește unui corect, este responsabilitatea noastră față de corpul medical și față de familiile pacienților să facem public acest lucru. Este o cercetare disciplinară făcută cu toată responsabilitatea”, a mai afirmat Cătălina Poiană.

„Noi nu influențăm în niciun fel ancheta Parchetului”, a mai precizat Cătălina Poiană. „Sunt jurisdicții paralele, care nu sunt neapărat legate între ele.”

Cătălina Poiană a subliniat că se așteaptă și rezultatele anchetei Parchetului și spune că Colegiul Medicilor București nu se „antepronunță”.

În cazul în care și ancheta Parchetului va stabili că nu a fost vorba despre greșeli medicale, Colegiul Medicilor va fi „intransigent” cu persoana care a lansat aceste acuzații, a mai afirmat Cătălina Poiană.

„Toată această situație dramatică pe care o trăim de o lună zdruncină profund încrederea în actul medical și în corpul medical, iar acest lucru este mai mult decât regretabil. Aici, la Colegiul Medicilor București, susținem medicii care își desfășoară activitatea cu devotament și cu empatie”, a adăugat președintele Colegiului Medicilor din București.

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), care s-a reunit în legătură cu situaţia ce vizează Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, a finalizat raportul şi l-a discutat marţi seară.

Corpul de Control al lui Rafila și ancheta internă a spitalului nu au găsit nicio neregulă la Spitalul Pantelimon

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesul a 17 pacienți în secția ATI a Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon după presupusa reducere a dozei de Noradrenalină, că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

Patru anchete la Spitalul Sf. Pantelimon, după moartea a 17 pacienți în secția ATI

Patru anchete au fost declanșate la Spitalul Sf. Pantelimon în urma unei reclamații depuse de directorul de îngrijiri al spitalului, care a acuzat că în perioada 4-7 aprilie, în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați:

  • Ancheta Corpului de Control al ministrului Sănătății;
  • Ancheta internă a spitalului;
  • Ancheta Colegiului Medicilor din București;
  • Ancheta procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti şi a poliţiştilor de la Serviciul Omoruri, care au deschis dosar penal în acest caz.

Conform unui comunicat al Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorii au primit o sesizare de la un angajat al spitalului cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) ar fi decedat „aproximativ 20 de pacienţi”, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale. Procurorii au început audierile în acest caz.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro