Sari direct la conținut

VIDEO Meleșcanu, presat să spună de ce ambasadorul României la UE a votat împotriva lui Kovesi: Nu am avut nicio implicare. Chiar nu știu cine a dat mandat, nu e treaba mea

HotNews.ro
Teodor Melescanu, Foto: Agerpres
Teodor Melescanu, Foto: Agerpres

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu susține că nu are nicio implicare în privința poziției ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, care a votat împotriva candidaturii fostei șefe DNA pentru funcția de procuror-șef european în cadrul Consiliului ambasadorilor. Încolțit pe holurile Parlamentului de reprezentanții PNL și USR, Meleșcanu a susținut că nu știe cine i-a dat mandat, nu a avut nicio implicare și nu este treaba lui pentru că ambasadorii nu ar fi în subordinea sa.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a publicat pe Facebook înregistrarea discuției informale de pe holurile Parlamentului, surprinsă de reporterii Digi24.

Potrivit înregistrării, Dancă, alături de liderul USR Dan Barna, îi cere socoteală ministrului Meleșcanu în legătură cu mandatul dat ambasadorului UE.

Dancă: De ce i-ați dat mandat ambasadorului român la UE să voteze împotriva lui Kovesi? Ați votat împotriva României.

Meleșcanu: Eu nu i-am dat niciun mandat. Tot așa ca și voi…

Dancă: Cine i-a dat mandat, dle ministru, cine i-a dat mandat? Nu e în subordinea dvs?

Meleșcanu: E în subordinea Guvernului, nu a mea personală.

Deputat: Acum aruncați vina la guvern. Deci Dăncilă i-a dat mandat.

Meleșcanu: Nu Dăncilă.

Deputat: Cine i-a dat mandat? Luminița Odobescu nu vota fără mandat. Mandatul este vizat de Ministerul de Externe. Dvs sau un secretar de stat.

Meleșcanu: Chiar nu știu. Nu e treaba mea. E o chestiune pe Justiție și Afaceri Interne. Eu nu am avizat un astfel de mandat (îi sună telefonul)

Deputat: Deci vă deziceți?

Meleșcanu: Nu, chiar nu am avut nicio implicare.

În etapa preliminară audierii în comisiile din Parlamentul European, pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert, cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter, fiecare cu câte 29 de voturi.

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au indicat că nu o va susține pe fosta șefă DNA.

Marți, Kovesi a fost audiată, alături de ceilalți doi candidați, în comisiile LIBE și CONT, primind cele mai multe voturi pentru funcția de procuror-șef european, raportul urmând să fie înaintat președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

În cazul în care Parlamentul European va desemna un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro