Sari direct la conținut

Unele firme de transport, considerate cu risc fiscal, vor fi supravegheate prin GPS de Stat / Este vorba despre noul sistem e-Sigiliu

HotNews.ro
Dan Manolescu, Foto: Hotnews
Dan Manolescu, Foto: Hotnews

Legea noilor taxe (296/2023) prevede introducerea unui nou sistem denumit RO e-Sigiliu. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali explică ce înseamnă acest lucru.

“Este un nou tip de instrument de administrare fiscală, în sensul în care se dorește montarea unor dispozitive pe mijloacele de transport care să asigure trasabilitatea unor anumite bunuri”, spune el.

Practic, dublează o serie de elemente care sunt deja e-Transport, însă va fi țintit, din ce înțelegem din lege.

Ordinul de aplicare pe care ar trebui să-l dea ANAF împreună cu autoritatea vamală nu există: au termen 60 de zile de la data legii.

„Presupune, de fapt achiziția, cel mai probabil a unor dispozitive GPS mobile care vor fi montate pe mijloacele de transport, cu o aplicație de urmărire, probabil un Google Maps sau ceva similar, o aplicație de hărți pe care să se vadă de fapt că traseul respectiv este respectat sau să se știe în fiecare moment unde este acel mijloc de transport cu acele bunuri”, a explicat Dan Manolescu.

Sistemul va fi utilizat de către autorități doar în cazul acelor firme care, în urma unei analize de risc, se consideră că trebuie să fie supravegheate în acest mod.

„Deci, practic, vom avea, cum am avut la e-Transport, o serie de produse de risc. Aici o să avem o serie de produse de risc și de firme cu risc care vor fi incluse în acest sistem de supraveghere. e-Transport probabil va fi generalizat și va viza toți operatorii economici”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

În plus față de e-Transport, vom avea și acest e-Sigiliu care presupune o urmărire pas cu pas sau metru cu metru a fiecărui mijloc de transport.

„Înțelegem că se dorește o urmărire minut de minut a transportului de bunuri de mare risc și al operatorilor care sunt considerați cu un mare risc”, a explicat Manolescu.

Vezi și:

Impozitul de 70% pe banii persoanelor fizice care nu pot fi justificați: Se aplică pentru deciziile emise după 1 iunie 2024 sau pentru controalele începute de atunci? Ce spune Dan Manolescu

Atenție la e-Factura din 2024: amenda va fi egală cu TVA-ul / Cine răspunde de datele din e-Factura: contabilul sau antreprenorul? Ce spune Dan Manolescu

Jumulirea gâștii fără țipete n-a funcționat pentru Guvernul Ciolacu/ Când dispar facilitățile IT-știlor și alte lucruri din legea noilor taxe – INTERVIU VIDEO cu Dan Manolescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro