Sari direct la conținut

Seceta s-a simțit puternic în octombrie în România – Unde a plouat și de 20 de ori mai puțin decât ar fi fost normal

HotNews.ro
Seceta, Foto: Samoila Ionut, Dreamstime.com
Seceta, Foto: Samoila Ionut, Dreamstime.com

Octombrie a fost nu doar extraordinar de caldă, ci și secetoasă, iar în zone din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova nu a plouat aproape deloc. Au fost multe locuri în care a fost de 10-15 ori mai puțină ploaie decât media ultimilor 30 de ani.

Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din octombrie 2023 a fost de 1,4 mm, la stațiile meteorologice Corugea (jud Tulcea) și Turnu Măgurele. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 97%, la Turnu Măgurele, arată datele ANM, ceea ce înseamnă că acolo a plouat de peste 30 de ori mai puțin decât media ultimilor 30 de ani.

Localități unde a plouat extrem de puțin: Giurgiu (-96%), Corugea (-95%), Adjud (-94%) Videle (-93%), Titu (-92%), Oltenița (-92%), Stolnici (-92%), Focșani (-91%), Târgoviște (-91%), Brăila (-90%), Roșiori de Vede (-90%) Bârlad (-88%), Bechet (-89%).

Ce spune ANM despre ploile din octombrie 2023

Cantitatea totală de precipitații din luna octombrie 2023 a avut valori sub 30 mm în cea mai mare parte a țării și valori sub 10 mm în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei și Deltei Dunării, în jumătatea estică a Olteniei, în sudul Moldovei și izolat, în Transilvania. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în zona montană.

Cea mai mare cantitate de precipitații din această lună s-a înregistrat la stația meteorologică Iezer, respectiv 142,6 mm. Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 51,2 mm, la stația meteo Gura Portiței.

Abaterea cantității de precipitații din luna octombrie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării. Abaterea negativă a depășit 50% la 85 de stații meteorologice, cele mai multe fiind amplasate în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și în zona montană.

Abateri pozitive s-au înregistrat pe areale restrânse din zona montană și Transilvania, depășind 50% doar la cinci stații meteorologice. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 104%, la stația meteo Călimani (Rețițiș).

Regimul pluviometric a fost deficitar în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost foarte deficitar pe areale extinse din Muntenia, în sudul și estul Olteniei, în jumătatea sudică a Moldovei, în vestul și nordul Dobrogei, în jumătatea nordică a Deltei Dunării și local sau izolat, în Transilvania și în zona montană.

Local, regimul pluviometric a fost excedentar, în nordul Carpaților Orientali. Izolat, în Munții Călimani, acesta a fost foarte excedentar și extrem de excedentar.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro