Sari direct la conținut

UPDATE Liviu Dragnea contestă și noul complet de la instanța supremă care judecă recursul în dosarul angajărilor fictive. El cere sesizarea Curții Constituționale

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Liviu Dragnea a cerut, prin avocați, sesizarea Curții Constituționale în procesul prin care contestă componența noului complet de 5 judecători, iar Curtea de Apel București – Secția de contencios a rămas în pronunțare. Noul complet de 5 judecători care trebuie să judece dosarul în care liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare a fost tras la sorți în 9 noiembrie, în urma deciziei Curții Constituționale.

Flvia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a cerut, în principal, anularea hotărârii Colegiului de conducere al instanței supreme prin care a fost trasă la sorți noua componență a completului, iar în subsidiar – sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate.

Excepția de neconstituționalitate a fost invocată cu privire la articolul 32 din Legea 304/2004, care se referă la modul de compunere a completurilor de 5 judecători, scrie Mediafax. Prevederea a cărei neconstituționalitate a fost invocată a fost raportată la art. 124 și art. 126 din legea fundamentală, potrivit cărora „justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi” și „este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare”.

Instanța a rămas în pronunțare.

Vineri, la Curtea de Apel a avut loc un nou termen în procesul deschis de Liviu Dragnea în luna octombrie, prin care a contestat constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocatul liderului PSD a contestat și noul complet de 5 judecători de la instanța supremă tras la sorți la începutul acestei luni, în urma deciziei Curții Constituționale. Astfel, avocatul a cerut instanței să se pronunțe asupra legalității deciziei de refacere a completurilor de 5. Apărătorul liderului PSD a argumentat că instanța supremă ar fi trebuit să aștepte motivarea CCR înainte de a trage la sorți noua componență a completurilor.

În 5 octombrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curţi în cazul constituirii completului de 5 judecători care judecă apelul împotriva sentinţei sale de condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Constituirea completurilor a fost contestată și la Curtea Constituțională, de către Guvern.

La începutul lunii noiembrie, CCR a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la instanța supremă. CCR a dispus Înalta Curte trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri. Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tras la sorți componența noilor completuri de 5, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie.

Acest complet are pe rol dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

După ce a obținut tergiversarea procesului în dosarul angajărilor fictive ca urmare a deciziei Curții Constituționale, Liviu Dragnea a solicitat instanţei supreme și suspendarea procedurii de tragere la sorţi a noilor judecători din aceste completuri. Reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie declarau pentru Agerpres că solicitarea a fost depusă în 9 noiembrie, când completurile au fost refăcute.

Magistrații instanței supreme au stabilit pentru 3 decembrie, următorul termen pentru dosarul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 și 6 luni de închisoare cu executare. Procesul a fost amânat pentru că apărătorii din dosar au cerut timp să studieze motivele de apel.

În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii de la ÎCCJ arată că liderul PSD a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute.

„Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate, Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice”, se arată în motivarea judecătorilor.

Magistraţii au mai spus că gradul de pericol social al faptelor este evidenţiat de „modul în care funcţionari din cadrul instituţiilor publice, încălcându-şi obligaţiile de serviciu, acceptă să săvârşească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influenţaţi şi intimidaţi de modul în care un preşedinte de Consiliu Judeţean înţelege să-şi exercite autoritatea, puterea şi influenţa în scopuri nelegale”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro