Sari direct la conținut

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia va fi terminat săptămâna viitoare / Construcția a generat discuții din cauza formei, care seamănă cu logo-ul Facebook

HotNews.ro
Monumentul Marii Uniri 2, Foto: Hotnews
Monumentul Marii Uniri 2, Foto: Hotnews

Monumentul Marii Unirii din Alba Iulia, care a generat discuții din cauza formei ce amintește de logo-ul Facebook, va fi finalizat la începutul săptămânii viitoare, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii George Ivaşcu. Monumentul va avea o înălțime de aproximativ 22 de metri şi o greutate de circa 1.350 de tone, iar pentru realizarea acestuia Guvernul a alocat anul trecut aproape 19 milioane de lei.

„Am fost pe şantier şi, din discuţia cu autorul, cu constructorii – trebuie să le mulţumesc şi ostaşilor români care au participat la construcţia acestui monument (genişti care s-au implicat în operaţiunea de asamblare a obiectivului – n.r.) – vă asigur că luni monumentul se va fi încheiat”, a declarat Ivaşcu, la Alba Iulia.

La acest moment mai este de ridicat cupola.

În ceea ce priveşte criticile că monumentul ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logo-ul Facebook, ministrul a afirmat că „trebuie privit în integralitatea sa”.

„Un monument nu se priveşte doar pe o singură componentă. Dacă îl privim în integralitate, o să vedeţi că, de fapt, sunt patru cruci care se unesc sub o boltă. Sigur, putem comenta orice. (…) Comentarii vor exista întotdeauna, pentru că gusturile diferă, dar important este că simbolistica pentru care s-a câştigat acest concurs (în 1993 – n.r.) au fost exact aceste cruci, ca un omagiu adus celor care au făcut Marea Unire. Drept care, eu cred că acest omagiu este mai important”, a spus ministrul Culturii, citat de Agerpres.

El a făcut şi o glumă, spunând că s-ar putea ca sculptorul să ceară drepturi de autor de la Mark Zuckerberg, ţinând cont că macheta monumentului a fost creată în urmă cu 25 de ani, înaintea apariţiei Facebook.

În 1993, printr-un program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, fiind declarată câştigătoare macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în iunie 2018, după ce la sfârşitul anului trecut Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului de la Alba Iulia. Potrivit contractului, autorul îşi asuma ca monumentul să fie realizat, amplasat şi finalizat până în 26 noiembrie cel târziu, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire.

Monumentul are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Printre cei care s-au opus edificării unui asemenea obiectiv s-a aflat, în 2008, şi arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia din acea vreme, Andrei Andreicuţ, care considera „neavenită toată tevatura (…) pe seama acestui subiect”, spunând şi că s-ar cheltui o sumă enormă de bani pentru un monument care nu va întrece Catedrala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro