Sari direct la conținut

VIDEO Imagini rare cu armata israeliană folosind lovituri termobarice

HotNews.ro
Vehicul blindat „Puma” din dotarea fortelor armate israeliene, Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia
Vehicul blindat „Puma” din dotarea fortelor armate israeliene, Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată cum armata israeliană folosește lovituri termobarice pentru a curăța mine.

Înregistrarea, care pare să surprindă o folosire demonstrativă a armamentului, arată cum un proiectil termobaric este lansat de un vehicul blindat de geniști „Puma” dezvoltat de Israel.

În mod normal acest vehicul folosește un sistem de 20 de rachete pentru operațiuni de curățare a câmpurilor de mine. Șasiul său este inspirat de tancul britanic „Centurion”, guvernul britanic lansând în 2003 o investigație pentru a vedea dacă folosirea sa în Cisiordania încalcă prevederile licențelor de export acordate Israelului.

Rezultatele anchetei au fost însă mai degrabă neconcludente, Marea Britanie acceptând asigurările date de guvernul israelian că nicio componentă britanică nu a fost folosită în echipamente militare desfășurate în Cisiordania.

În ceea ce privește lovitura termobarică ce poate fi văzută în înregistrarea video apărută pe rețelele de socializare, ea pare să facă parte dintr-un reportaj mai amplu difuzat de forțele armate israeliene (IDF). Lovitura poate fi văzută la secunda 00:28 a înregistrării video:

Cum funcționează armele termobarice

Armele termobarice au atras atenția opiniei publice internaționale după ce Rusia le-a folosit în mod controversat în războiul său din Ucraina.

Cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, ele sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape. În cadrul primeia sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice.

În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt cunoscute și sub denumirea de „bombe cu vid”. Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Utilizarea unor astfel de arme este însă mai puțin controversată când vine vorba de operațiuni precum cele de curățare a minelor, cum pare să le folosească și armata israeliană.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro