Armata americană a doborât o racheta balistică intercontinentală „Minuteman III” după detectarea unei „anomalii” post-lansare
Forțele armate americane au anunțat miercuri că au distrus o rachetă balistică intercontinentală „Minuteman III” deasupra Oceanului Pacific după ce o anomalie a fost detectată în urma lansării de la baza aeriană Vandenberg din California, transmit Reuters și Agerpres.
Anunțul făcut de US Air Force nu a oferit alte detalii, rezumându-se la a preciza că a fost format un grup de analiză pentru a investiga cauzele.
„Comandamentul învaţă lecţii din fiecare test de lansare”, a declarat căpitanul Lauren Linscott într-un comunicat.
„Strângerea de date din lansare permite să se identifice şi corecteze orice probleme la sistemul de armament pentru a asigura în continuare fiabilitatea şi precizia Minuteman III”, adaugă acelaşi comunicat.
Racheta balistică intercontinentală cu capacitate nucleară Minuteman III, fabricată de concernul Boeing, este o capabilitate cheie pentru arsenalul strategic al Statelor Unite. Racheta are o rază de acţiune de peste 9.660 km şi poate zbura cu o viteză de circa 24.000 km/h.
Rachetele „Minuteman” fac parte din „triada” arsenalului nuclear american
Aproximativ 400 de astfel de rachete sunt instalate la baze ale US Air Force din Wyoming, Montana şi Dakota de Nord.
Primele rachete balistice intercontinentale Minuteman au intrat în dotarea forțelor armate americane în 1962, în timp ce modelul Minuteman III, cel mai recent, a fost desfășurat în 1970.
Costul unei astfel de rachete este estimat la 7 milioane de dolari, ea putând transporta un focos nuclear cu o putere explozivă de până la 475 kilotone.
Rachetele Minuteman sunt considerate parte a așa-zisei „triade” de descurajare nucleară a Statelor Unite, alături de submarinele înarmate cu arme nucleare și bombardierele strategice dotate cu astfel de armament.
Evident, în timpul testelor rachetele nu sunt înarmate cu focoase nucleare.