Sari direct la conținut

Alocația de hrană pentru pacienții leprozeriei din Tichilești crește de la 11 la 20 de lei, după ce angajații spitalului au făcut apel la oameni să doneze alimente pentru bolnavi

HotNews.ro

Alocația de hrană pentru pacienții leprozeriei din Tichilești, singurul spital din țară care îngrijește bolnavi de lepră, ar urma să crească de la 11 la 20 de lei pe zi, potrivit unui proiect de hotărâre postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Angajații spitalului din Tichilești au lansat, în urmă cu două săptămâni, un apel pe Facebook către cei care își permit să doneze alimente, în special varză și castraveți, să le ofere ajutorul, arătând că alocația de hrană pentru ultimii 10 pacienți internați aici, în valoare de doar 11 lei pe zi, este insuficientă pentru a le asigura acestora 3 mese pe zi.

„Bună ziua! Vă scriu în speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine. Aș vrea să îi rog să doneze sau să dăruiască sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijește bolnavi de lepră – Spitalul Tichilești (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem 10 pacienți internați. Problema este că statul alocă doar 11 lei/ zi/ om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, vă așteptăm cu drag”, au scris angajații spitalului din Tichilești pe Facebook.

Ministerul Sănătății a transmis, atunci, că „a analizat în regim de urgență situația de la Spitalul din Tichilești și va lua măsurile necesare pentru ca pacienții internați în această unitate sanitară să ducă un trai decent”.

Ministrul Sorina Pintea afirma, în urmă cu două săptămâni, că „Este o situație specială, care necesită rezolvare urgentă. În Ministerul Sănătății se lucrează deja la proiectul de act normativ care poate îndrepta lucrurile. Cei 10 pacienți au nevoie de condiții pentru un trai decent în acest spital care este practic casa lor, pentru că aici își petrec toata viată. Cred că această unitate trebuie sa aibă un regim special, ea nu poate fi supusă regulilor care se aplică într-un spital care primește pacienți doar pe o perioada limitata de timp şi care se întorc acasă după rezolvarea problemei medicale. Situația este cu atât mai dramatică şi necesită o soluționare rapidă, pentru că majoritatea acestor oameni nu mai au pe nimeni pe lume.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro