Sari direct la conținut

Ministerul Finanțelor renunță la prevederea din Codul Fiscal care împiedica ONG-urile ce dotează sau construiesc spitale să aibă acces la 3,5% din impozitul pe venit

HotNews.ro
Ministerul Finanțelor renunță la prevederea din Codul Fiscal care împiedica ONG-urile ce dotează sau construiesc spitale să aibă acces la 3,5% din impozitul pe venit

Ministerul Finanțelor va renunța la prevederea din Ordonanța de Urgență 25/2018, de modificare a Codului Fiscal, care stabilea că doar ONG-urile care sunt „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” mai pot avea acces la 3,5% din impozitul pe venit direcționat de persoanele fizice. „Nu cred că acel criteriu își mai are rostul”, a declarat luni ministrul Eugen Teodorovici. ONG-urile „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” sunt acele organizații care oferă anumite terapii și au interacțiune directă cu pacientul (beneficiarul). Oana Gheorghiu, co-fondator Dăruiește Viață, declara, în luna iulie, pentru HotNews.ro, că în această situație se aflau doar 2% dintre ONG-urile din România, iar restul de 98% erau „scoase din joc” de modificarea Codului Fiscal. Ministrul Finanțelor nu a precizat dacă ONG-urile neînregistrate ca „furnizori de servicii sociale” vor putea avea acces din nou și la sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit de la companiile cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro, așa cum se întâmpla înaintea emiterii OUG 25/2018.

„S-a văzut foarte clar că sunt și alte ONG-uri care fac lucruri bune pentru societate, nefiind neapărat autorizate de Guvern. Am avut o discuție cu două doamne care se ocupă de acest obiectiv, de o clinică pentru copii în zona de oncologie, nefiind autorizați conform legii, dar făcând un lucru foarte bun pentru români. Logic este să poată și acele tipuri de ONG-uri să primească acest transfer la 3,5%. E una dintre propuneri, pe care vreau să o susținem”, a afirmat luni Eugen Teodorovici.

„E normal să susții o astfel de abordare, acolo unde se fac lucruri bune pentru copii și pentru români. Numai că legislația prevede, în același timp, și un registru al ONG-urilor. Cu alte cuvinte, vor fi niște condiții pe baza cărora, și ulterior pe baza înscrierii în registru, se vor putea primi aceste transferuri de 3,5%. Trebuie să vezi unde se duc acești bani, cum se duc și cum se cheltuie. Va fi mult mai simplu și pentru ONG-uri să se înregistreze și să primească acești bani. Lucrurile vor fi mult mai bune, mai transparente și mai corecte”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Citește și:

Oana Gheorghiu (Dăruiește viață): „O discriminare nejustificată”

Cheia problemei: Ce înseamnă „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat”? Este vorba despre ONG-urile care oferă anumite terapii și au interacțiune directă cu pacientul (beneficiarul).

În această situație se află, însă, doar 2% dintre ONG-urile din România, declara, în luna iulie, pentru HotNews.ro, Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociației Dăruiește Viața, care construiește, în curtea Spitalului Marie Curie din București, primul spital de oncologie pediatrică din România.

Ordonanța de Urgență 25/2018, de modificare a Codului Fiscal, prevedea că doar ONG-urile care sunt „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” mai pot primi sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile plătitoare de impozit pe profit, de la societățile comerciale cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro – în jur de 80% dintre companii. Aceeași Ordonanță prevede că persoanele fizice vor putea redirecționa 3,5% din impozitul lor pe venit către ONG-urile furnizoare de „servicii sociale licențiate” (aproximativ 2% dintre ONG-uri), în timp ce pentru celelalte ONG-uri se poate direcționa 2% din impozitul pe venit (aproape 98% dintre ONG-uri).

„O discriminare nejustificată. 80% dintre companii au posibilitatea să redirecționeze bani din sponsorizări doar către 2% din ONG-uri. Asta a venit Codul fiscal și a făcut – doar cei care au servicii acreditate mai pot primi sponsorizări de la 80% dintre companii. Nu există nicio fundamentare și nicio logică. Ministerul Finanțelor ne-a promis ferm că va rezolva această problemă pentru că este o greșeală și o măsura discriminatorie nefundamentată”, declara, în luna iulie, Oana Gheorghiu, co-fondator Dăruiește viața, pentru HotNews.ro.

Numarul ONG-urilor acreditate în România pentru terapii și interacțiune directă cu pacienții, în sensul definit de OUG de modificare a Codului Fiscal, este de aproximativ 1.200, dintr-un total de peste 42.000 de organizații non-guvernamentale active. Dintre cele 42.707 organizații non-guvernamentale care sunt active în România (sunt înregistrate, depun bilanțul contabil și plătesc taxe și impozite conform legii), doar 2,7% îndeplinesc criteriile definite de Ordonanța 25/2018. „Sunt foarte multe organizații care, deși derulează proiecte cu impact major pentru mii de persoane chiar în domeniul social, nu se încadrează în criteriile respective pentru că prin prisma specificului activității pe care o desfășoară ele nu oferă servicii direct către beneficiari, drept urmare nu sunt furnizori de servicii sociale”, arătau reprezentanții ONG-urilor, într-un memoriu depus în urmă cu câteva luni la Ministerul Finanțelor.

ONG-urile au cerut acordarea acelorași facilități fiscale, fără discriminare

Asociația Dăruiește Viață, Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu alte organizații partenere, au propus Ministerului Finanțelor, într-un memoriu înaintat instituției în urmă cu câteva luni, aplicarea celor două facilități fiscale (acordarea de sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit de către microîntreprinderi și redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit de către persoane fizice) în mod egal și fără discriminare tuturor organizațiilor neguvernamentale care își desfășoară activitatea conform legii.

În România, conform legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea și legii nr. 227/2015 – Codul Fiscal, societățile comerciale plătitoare de impozit pe profit pot direcționa sub formă de sponsorizare până la 20% din impozitul pe profit de plată către organizații din anumite domenii, printre care și organizațiile non-guvernamentale. Dacă valoarea sponsorizării nu depășește 0,5% din cifra de afaceri, întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul pe profit de plată. Conform datelor de la ANAF, în anul 2016, dintre cele 119.594 de companii plătitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscală, direcționând peste 270 de milioane de euro către organizațiile eligibile.

La inceputul anului 2017, Ordonanța 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, prin care limita maximă a cifrei de afaceri care definește microîntreprinderile a fost crescută de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, a redus dramatic numărul de societăți comerciale care beneficiază de această facilitate fiscală. Au fost afectate aproape 50.000 dintre firmele care anterior erau eligibile, conform unei estimări realizate de Asociația pentru Relații Comunitare pe baza datelor disponibile pentru anul fiscal 2016, pentru 108.781 de companii privind cifra de afaceri, profitul, numărul de angajați, domeniul de activitate și capitalul social. Aceste firme, care avuseseră un potențial total de sponsorizare de peste 40 de milioane de euro, au devenit supuse impozitului pe venit, și nu pe profit, pierzându-și posibilitatea de a direcționa un procent din impozitul pe profit către cauze sociale.

ONG-urile erau îngrijorate de faptul că ”Având în vedere Ordonanța nr. 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal prin care începând de la 1 ianuarie toate companiile cu cifra de afaceri până la 1 milion de euro sunt impozitate pe baza cifrei de afaceri și nu a profitului, scenariile legate de finanțarea proiectelor cu sute de mii de beneficiari copii, bătrâni, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile au capătat proporții îngrijorătoare. Aceste schimbări reduc dramatic numărul de firme care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcționa o parte din impozitul pe profit către cauze sociale, prin sponsorizări, și care puteau astfel să acționeze imediat și direct pentru schimbări în bine în comunitățile în care își desfășoară activitatea”. Conform estimării făcute de Asociația pentru Relații Comunitare, pe baza acelorași date, în cel mai pesimist scenariu, 80% dintre companii nu mai pot face sponsorizări deductibile, acestea având în 2016 un potențial de sponsorizare de peste 80 de milioane de euro.

„Aceste schimbări afectează toate organizațiile non-guvernamentale, însă cel mai mult au de suferit organizațiile de dimensiuni mici și medii care nu pot accesa finanțările marilor corporații sau fondurile publice și care depind tocmai de sponsorizările pe care aceste firme le puteau oferi. În plus, cele două ordonanțe generează un mediu neechitabil pentru zeci de mii de societăți comerciale, care pentru un comportament identic nu beneficiază de același facilități fiscale precum companiile impozitate pe baza profitului”, atrăgeau atenția reprezentanții ONG-urilor, într-un memoriu adresat Ministerului Finanțelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro