Sari direct la conținut

Sorina Pintea despre asigurările de sănătate: "Românii au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene. Din păcate, avem cea mai mică contribuţie din Europa"

HotNews.ro
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES

​”Pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene, cu care întotdeauna ne comparăm, dar din păcate avem cea mai mică contribuţie din Europa şi contribuim 5 milioane pentru 17 milioane”, a afirmat luni ministrul Sănătății. Sorina Pintea a adăugat că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu s-a referit, în declaraţiile sale recente privind posibile pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate, la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale în ce priveşte programele de sănătate.

Sorina Pintea a subliniat că „Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România.”

„Pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene, cu care întotdeauna ne comparăm, dar din păcate avem cea mai mică contribuţie din Europa şi contribuim 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România”, a adăugat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Sorina Pintea mai promite că, în primul rând, se vor căuta „găurile negre” din sistemul medical: „Sunt mai multe soluţii. (…) Vom începe în primul rând cu soluţia cea mai simplă – a căuta găurile negre din sistem. Pentru că încă există, le ştim foarte bine, le ştiţi şi dumneavoastră, dar timpul a fost foarte scurt, inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat în diverse locuri vin tocmai în sprijinul acestor idei. Deci, întâi să începem să facem curăţenia, să vedem exact unde se duc banii, dacă banii sunt cheltuiţi eficient şi apoi să căutăm şi soluţii alternative văzând câţi bani mai avem nevoie. (….) Sistemul de asigurări de sănătate din România este social. Contribuim cu toţii inclusiv pentru cei neasiguraţi. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii de sănătate. Dar nu este România singura ţară. Pot să vă dau exemplu Anglia, unde o simplă programare la ecograf durează 3,4,5 luni. (…) Este vorba despre lucruri pe programare. Nu aşa se pune problema în urgenţă . Din punct de vede inclusiv legislativ (…) pachetul minim pentru o urgenţă asigură urgenţele medico-chirugicale, bolile cu potenţial endemic, sarcina şi lăuzia. Pentru programări sumele sunt limitate lunar şi se aşteaptă.”

Potrivit ministrului, niciun pacient din România nu a fost lăsat netratat în „situaţiile limită”: „Domnul ministru Teodorovici a deschis un front pe care noi îl cunoaştem, că l-am discutat de la început. Trebuie să facem ordine în sistemul sanitar şi apoi categoric este nevoie de o finanţare mai mare, dar eficientă.”

Eugen Teodorovici a vorbit despre pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate

Pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate – este o propunere lansată vinerea trecută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. „În funcție de cât plătești pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plătește CASS, deci implicit o contribuție mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor nu a avansat niciun termen de la care s-ar putea aplica această propunere.

Întrebat de jurnaliști dacă, în cazul în care această propunere s-ar concretiza, persoanele cu posibilități financiare reduse ar urma să beneficieze de mai puține servicii, Teodorovici a răspuns: „Bun, atunci lăsăm sistemul așa și plătim toți la fel. Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante, pachete de servicii pe care un contribuabil să le primească, nu e normal să fie asta abordarea?”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro