Sari direct la conținut

Proiect de lege: 30 octombrie să devină "Ziua pacientului ars", pentru a marca "cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte"

HotNews.ro
Proiect de lege: 30 octombrie să devină "Ziua pacientului ars", pentru a marca "cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte"

Șase deputați PSD și unul PNL au depus o inițiativă legislativă prin care propun ca ziua de 30 octombrie, când se comemorează tragedia din clubul Colectiv, să devină „Ziua pacientului ars”, ceea ce va presupune că autoritățile pot organiza „evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars”. Inițiatorii amintesc de incendiul din Clubul Colectiv și chiar de faptul că sistemul avea „mari slăbiciuni”.

Cine sunt inițiatorii: Balint Liviu-Ioan – deputat PSD; Cherecheş Viorica – deputat PNL; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Cobuz Maricela – deputat PSD; Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD; Lupaşcu Costel – deputat PSD; Roşca Lucreţia – deputat PSD. În lista de inițiatori nu apare însă și deputatul Corneliu Buicu, cel care semnează expunerea de motive a proiectului.

Ce prevede proiectul de lege:

„1. Se declară ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars.

2. Ziua pacientului ars poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanțe ale României în străinătate, entități medicale publice și private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars.

3. Ministerul Sănătății este responsabil cu coordonarea activității dedicate Zilei pacientului ars.”

În expunerea de motive se arată că proiectul a fost inițiat „pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate” și se face referire la incendiul din Clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015.

„Tragedia produsă la Clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, care s-a soldat cu un număr de 64 persoane decedeate și 163 persoane rănite, a reprezentat cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989. Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arși, în sensul că niciun spital din țară nu îndeplinea în totalitate condițiile pentru internarea și îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu asuri”, admite, în numele inițiatorilor, deputatul PSD Corneliu Buicu, președinte al Comisiei pentru sănătate, în expunerea de motive.

Buicu amintește și de faptul că Guvernul a demisionat, după ce a emis „Ordonanța de urgență nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare a fost afectată”.

„Ulterior, la mai bine de un an de la data procedurii tragediei, Ministerul Sănătățiii a emis Ordinul nr. 47/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri”. În plus, susține Buicu, „în anul 2017 MS a plătit peste 500.000 euro pentru 23 pacienți care au suferit arsuri în incendiul de la Colectiv”.

Citeste aici expunerea de motive

Proiectul va intra în dezbatere la Senat, Camera Deputaților fiind decizională.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro