Cei „7 magnifici” ai bursei americane și-au pierdut peste un trilion de dolari din valoare în ultimele luni
Unele dintre cele mai cunoscute companii tech din Statele Unite, supranumite cei „7 magnifici” de către investitori, au pierdut în jur de 1,2 trilioane de dolari din valoarea lor de pe bursă din luna iulie încoace, relatează Markets Insider.
Scăderea valorii de piață a celor „7 magnifici” – Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (compania-mamă a Google), Nvidia, Meta și Tesla – a contribuit săptămâna aceasta la cel mai lung șir de pierderi înregistrate de bursa americană de la începutul lui 2023.
Toate cele 7 companii sunt incluse în indicele de referință al Bursei de la New York, S&P 500, care a scăzut cu 10% față de sfârșitul lunii iulie. La momentul respectiv acesta înregistra unul dintre cei mai buni ani din istoria înregistrărilor bursiere în Statele Unite.
Însă acum doar Apple, cea mai valoroasă companie din lume, a pierdut aproape jumătate de trilion de dolari din valoarea sa de pe bursă în decurs de doar 3 luni, prețul acțiunilor sale scăzând cu 15%.
Valoarea de piață a Tesla a scăzut cu aproape 200 de miliarde de dolari, aproape un sfert, evoluția sa negativă nefiind ajutată de comentariile făcute mai devreme în cursul acestei săptămâni de către CEO-ul Elon Musk, care a spus că producătorul de mașini electrice „și-a săpat singur groapa” cu noua sa camionetă Cybertruck.
Deși acțiunile tuturor celor 7 companii s-au depreciat în ultimele luni, fiecare dintre ele în parte rămâne pe plus comparativ cu valoarea la care au început acest an pe bursă.
De ce a început să scadă bursa americană după un an marcat de câștiguri spectaculoase
Bursa de la New York s-a bucurat anul acesta de aprecieri spectaculoase în contextul entuziasmului față de inteligența artificială (A.I.) și a companiilor din acest domeniu, precum și a așteptărilor pe scară largă ale investitorilor ca Fed, banca centrală de la Washington, să treacă la relaxarea politicii monetare.
Însă în contextul în care cea mai puternică economie a lumii a sfidat așteptările economiștilor și a evitat o recesiune tehnică, Fed a mai majorat chiar dobânda de referință anul acesta pentru a scădea și mai mult inflația în contextul în care SUA se pregătesc pentru alegeri prezidențiale în 2024.
Pe lângă reevaluarea așteptărilor privind politica monetară a Fed, bursa americană a fost afectată și de faptul că randamentele pentru obligaţiunile pe 10 ani emise de Trezoreria SUA au crescut luni cu nouă puncte de bază, până la 5,01%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2007.
„Dintr-o perspectivă economică, 5% este doar o altă cifră. Dar pentru investitori este un semnal”, a declarat Chris Scicluna, economist-șef al Daiwa Capital.
Bursa americană tinde să scadă în perioadele în care obligațiunile emise de Trezoreria de la Washington, considerate unele dintre cele mai sigure investiții din lume, au randamente ridicate.
Acest lucru se datorează faptului că în astfel de perioade investitorii preferă să își redirecționeze banii către cumpărarea de obligațiuni în detrimentul acțiunilor listate pe bursă, din moment ce primele sunt garantate de Trezoreria americană și aduc un randament sigur, în timp ce acțiunile companiilor private pot oricând să scadă.