Pesta porcină africană, în 5 întrebări și răspunsuri. Boala nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire
”Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, arată un comunicat publicat vineri de oficialii ANSVSA. În acest moment opt județe sunt afectate, cel mai puternic fiind afectat județul Tulcea”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenție telefonică la un post tv. Acesta a adăugat că se intervine în zonele afectate și că fermierii vor fi despăgubiți de către stat.
- Care e situația la zi a pestei porcine (3 august 2018)?
Prezența Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară,în țara noastră în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. În zona de Nord-Vest a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici, arată datele de ultimă oră publicate de Autoritatea Sanitar-Veterinară.
În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița şi Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreți.
Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:
Regiunea de N-V a României:
Județul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la porci mistreți,
Județul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț,
Judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.
Regiunea de S-E a României:
Județul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populației, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți,
Județul Brăila – 14 focare în gopodăriile populației,
Județul Constanța – 16 focare în gospodăriile populației,
Judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populației,
Judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.
Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
- Câți bani vor primi proprietarii animalelor sacrificate?
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.
Statul a alocat la rectificare 185 milioane lei pentru Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în special pentru eradicarea pestei porcine și despăgubiri pentru animalele sacrificate, în condițiile în care au fost omorâți aproape 50.000 de porci.
„Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanţii desemnaţi, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare”, a mai spus președintele ANSVSA.
- Afectează PPA sănătatea umană?
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat și el că această boală nu afectează sănătatea omului.
„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei„, a declarat Raed Arafat.
“Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evoluţia bolii, limitarea mişcarii animalelor, reducerea pieţei de desfacere prin interdicţii de export animale vii şi produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare”, se mai arată în comunicat.
Din cauza rezistenţei foarte mari a virusului în mediul înconjurător, precum şi a contaminării unor vectori (de exemplu căpuşele, în care virusul poate rămane activ câţiva ani), boala poate persistă într-o anumită regiune, fiind foarte greu de eradicat, cu costuri uriaşe.
- Există vreun tratament pentru animalele infestate?
Autorităţile au precizat că nu există niciun tratament pentru porcii bolnavi de pestă porcină africană. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.
Nu există vaccinuri pentru această boală, iar cele mai eficiente măsuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea măsurilor de biosecuritate, au spus specialiştii.
- Care sunt semnele îmbolnăvirii animalelor?
Având în vedere evoluţia agresivă a pestei porcine africane în România, în condiţiile în care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atât din exploataţiile non profesionale, cât şi din exploataţiile comerciale, vă aducem la cunoștință că este imperios necesar să țineți cont de următoarele aspecte:
• primele semne ale pestei porcine africane (PPA) pot fi cu greu observate; ele apar mai ales în formele preacute sau acute;
• fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de manifestări care indică îmbolnăvirea porcilor cu pesta porcină africană (PPA) astfel:
o un deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar că trebuie să vă alarmaţi, să raportaţi situaţia atât medicului veterinar, cât şi autorităţilor sanitar-veterinare;
o febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnăvirii porcilor cu PPA ;
o porcii bolnavi cu PPA prezintă înroşiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/ sau în zona abdomenului;
o pierderea poftei de mâncare, a animalului, este un alt semn care trebuie să vă îngrijoreze.
■ porcii cu PPA îşi pierd energia, devin apatici şi înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică.
o scroafele bolnave de PPA avortează. Boala afectează în mod egal masculii şi femelele, iar îmbolnăvirea nu este influenţată de vârstă.
o porcii cu PPA pot prezenta stări de vomă, diaree (uneori cu sânge) și scurgeri la ochi.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi in Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor
- Băsescu: România a fost avertizată, în februarie 2017, de experții Comisiei Europene că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană
Fostul președinte Traian Băsescu susține că România a fost avertizată, în februarie 2017, de experții Comisiei Europene că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană, iar în aceste condiții țara noastră nu va putea beneficia de sprijin de la UE în cazul acestei crize.
Traian Băsescu îl atacă dur pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe care îl acuză de ticăloșie și-i cere demisia.
„D’aia, rămâne cum am discutat : afară din guvern, dar nu numai tu! D’aia spune, citez: “în sufletul meu este foarte multă durere”, referindu-se la epidemia de pestă porcină africană ce s-a instalat în România, decimând populaţia porcină a ţării şi împingând industria alimentară la importuri masive de carne de porc pentru a putea asigura hrana polulaţiei . Mă întreb, cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru, care se face a-i căina pe crescătorii de porci, când de fapt el ştie că Guvernul României, din care din păcate şi specimenul face parte, a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experţilor Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană. Experţii Comisiei Europene cereau măsuri urgente pentru a preveni epidemia şi pagubele uriaşe pentru zootehnie şi industria alimentară”, a scris Băsescu pe Facebook.
Fostul președinte afirmă că nici premierii PSD Grindeanu, Tudose și Dăncilă, și nici ANSVSA (aflată în subordinea direct a premierului) nu au făcut nimic.