Business report: Dedesubturile acuzaţiei lui Trump la adresa Germaniei. Conducta Nord Stream a ajuns prima rută de transport a gazului rusesc spre Europa; România poate pierde 175 milioane de euro din cauza taxelor impuse de Trump; Ce vulnerabilități se ascund în spatele cifrelor foarte bune cu care se laudă sistemul bancar local
Într-un singur trimestru: Veniturile au crescut de 5 ori mai repede ca PIB-ul. La bugetari, chiar mai repede. Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2018 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a crescut considerabil față de același trimestru din anul anterior, de circa cinci ori mai mult comparativ cu avansul PIB (+20,3% pe persoană la un ritm de creştere al PIB de doar patru procente). Este o revenire semnificativă în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent când scorul similar a fost de „doar” 10,2% la 5,7%, scrie cursdeguvernare.ro.
Vice-premierul Viorel Ştefan conduce un grup de lucru care decide poziţia României în războiul oţelului cu SUA. România poate pierde 175 milioane de euro din cauza taxelor impuse de Trump. Companiile din România riscă să piardă exporturi pe piaţa americană în valoare de 175 de milioane de euro ca urmare a taxelor de 25% şi, respectiv, 10% impuse de preşedintele Donald Trump producătorilor de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană, potrivit analizei făcute de Ianc Petru, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, potrivit G4media.ro.
Dedesubturile acuzaţiei lui Trump la adresa Germaniei. Conducta Nord Stream a ajuns prima rută de transport a gazului rusesc spre Europa. Conducta Nord Stream, prin care Gazprom trimite gaze Germaniei direct, pe sub Marea Baltică, a devenit cea mai importantă rută de tranzit a gazelor ruseşti spre Europa, în termeni de volume transportate, potrivit datelor DG Energy, directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Ieri, preşedintele american Donald Trump a spus că Germania este „prizoniera” Rusiei, scrie Economica.net.
A început sezonul „fierbinte” pe piața chiriilor, în cel mai scump oraș imobiliar din țară. Cum se descurcă cei mai vulnerabili locuitori ai municipiului? A început sezonul fierbinte pe piața chiriilor în Cluj-Napoca. Costul pentru un apartament de două camere ajunge chiar la jumătate din salariu mediu net din județ, dar, în unele oferte, poate depăși chiar și acest „indicator”. Câteva exemple de prețuri, date de CompariImobiliare.ro: un apartament de 2 camere, în Gheorgheni, se închiriază cu 325 euro/lună, unul în Mărăști – cu 400 euro/lună, iar dacă nu îți permiți „orașul”, mai e și opțiunea Floreşti, unde poți găsi o locuință de două camere pentru 250 euro/lună, scrie Actual de Cluj.
Florin Talpeş, Bitdefender: „În IT, criza se adânceşte pe zi ce trece când vine vorba de resurse umane”. „Ne afectează instabilitatea politică atunci când este vorba de resursa umană. Dacă mediul de aici e unul nepropice pentru oamenii de calibru pe care îi avem în Bitdefender, care se simt străini aici, ca ţara lor e guvernată în folosul altora, atunci da avem o mare problemă. Industria de IT are oameni care sunt bine educaţi, care înţeleg realitatea şi care încearcă să fie cetăţeni. Dacă văd că totul e în van, că ţara e capturată de un grup sau altul, s-ar putea să vrea să plece. În viitor asta se va întâmpla, o să avem centre de dezvoltare nu numai în România“, precizează Talpeş pentru Capital.ro.
Ce vulnerabilități se ascund în spatele cifrelor foarte bune cu care se laudă sistemul bancar local. Sistemul bancar românesc pare a traversa o perioadă favorabilă. Profiturile celor 35 de instituții de credit rămase la sfârșitul lui 2017 au depășit 1,1 miliarde de euro, iar efervescența crescută a segmentului de fuziuni și achiziții a atras în sistem mari fonduri străine de investiții. Rata creditelor neperformante a scăzut, iar indicatorii de stabilitate continuă să fie peste limitele minime cerute de autorități. Cu toate acestea, o serie de teste de stres realizate atât de banca centrală, cât și de Fondul Monetar Internațional (FMI) au scos la iveală mai multe slăbiciuni care ar putea genera mari pierderi în cazul în care condițiile din piață s-ar schimba, scrie Money.ro.
Autostrada Sibiu – Piteşti, „îngheţată” până la emiterea Acordului de Mediu, de teama unor noi „tuneluri pentru urşi” ca pe Lugoj – Deva. Acordul de Mediu pentru Autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi emis abia la finele anului, conform celor mai recente estimări. Până atunci, chiar dacă vor fi desemnaţi câştigători pentru construcţia secţiunilor 1 şi 5, contractele nu vor putea fi semnate, iar secţiunile 2, 3 şi 4 nu vor putea fi scoase la licitaţie. Pentru că graba strică treaba, CNAIR aşteaptă până va fi emis Acordul de Mediu pentru a continua proiectul Autostrăzii Sibiu – Piteşti, scrie Economica.net.
Banca regelui asfaltului, Dorinel Umbrărescu, pierderi de 9,82 milioane lei în 2017. Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), patronată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a raportat pentru 2017 pierderi de circa 9,82 milioane lei în creştere cu peste 2,2 milioane lei faţă de anul 2016. Dorinel Umbrărescu este cunoscut pentru contractele statul privind construcţia şi întreţinerea drumurilor naţionale. Umbrărescu controlează peste 98% din capitalul social al BRCI, scrie Capital.ro.