Business report: Încasările din TVA le concurează pe cele din 2017. Explicaţia ANAF: a picat Paştele altfel; Avionul care atinge de cinci ori viteza sunetului. Din America în Europa în două ore; Mașinile electrice produse de Tesla plouează la fel de mult ca cele pe benzină
Încasările din TVA le concurează pe cele din 2017. Explicaţia ANAF: a picat Paştele altfel.Economia României a dat de la începutul anului semne că strânge cureaua în mod accelerat. Indiciul au fost încasările statului din TVA, al căror avans faţă de anul trecut se micşora cu fiecare lună. ANAF aştepta ca Paştele să întoarcă tendinţa, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru moment. În ianuarie 2018, sumele strânse din TVA erau cu 7,8% mai mari faţă de ianuarie 2017. Avansul s-a păstrat şi în februarie. După primul trimestru, brusc, acest avans a scăzut la numai 2,2%, ajungând în execuţia bugetară din aprilie la numai 1,1%. Întrebaţi deEconomicacare este sursa acestei evoluţii îngrijorătoare, experţii ANAF ne-au explicat că “nu există motive de îngrijorare. Paştele a picat altfel anul acesta” şi că o să vedem o creştere de încasări la TVA în mai, comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. Ideea fiind că cheltuielile mari de consum ale populaţiei, prilejuite de Paşte, se reflectă în TVA-ul încasat de stat cu o lună mai târziu.
Avionul care atinge de cinci ori viteza sunetului. Din America în Europa în două ore. Boeing intenționează să producă un avion de pasageri care să poată transporta pasagerii cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Reprezentanţii Boeing au declarat că avionul ar putea să te ducă oriunde în lume, în timp record (de la o oră până la trei ore), cu viteze maxime ce depăşesc 3800 de mile pe oră. Călătoria de la New York la Londra, de exemplu, ar putea dura 120 de minute. În prezent, timpul parcurs este de şapte ore, conform CNN Money. Boeing (BA), cel mai mare producător de aeronave din lume, anunţă că planul se află încă în faza incipientă. Principalele provocări tehnice vor trebui rezolvate înainte de a fi produs chiar şi un prototip, a transmis purtătorul de cuvânt al firmei Boeing, Brianna Jackson, scrieCapital.
Mașinile electrice produse de Tesla plouează la fel de mult ca cele pe benzină. Mașinile electrice produse de Tesla plouează la fel de mult ca cele obișnuite, cu motoare pe benzină, arată ultimele studii. Cu toate că nu poluează în mod direct, procesul de fabricare al modelelor Tesla și generarea energiei electrice pentru a le propulsa eliberareză la fel de mult dioxid de carbon în atmosferă ca un BMW, cel puțin în Marea Britanie. Deși majoritatea cercetărilor sunt favorabile automobilelor electrice, Engaged Tracking a folosit o abordare diferită în care a luat în calcul atât emisiile de CO2 ale fabricii Tesla pentru a produce un model, cât și poluarea generată de centralele electrice, informeazăNewMoney.
Pensiile – majorate cu 10% de la 01 iulie. Avertismente privind nesustenabilitatea măsurii. Punctul de pensie se va majora cu 10% de la 1 iulie până la 1.100 lei, în valoare netă, iar pensia minimă garantată se majorează cu 23%, de la 520 lei până la 640 lei, potrivit deciziei Guvernului luată joi. Premierul Viorica Dăncilă declarase, încă din aprilie, că rămâne „bătut în cuie” noul punct de pensie și că își dorește ca legea pensiilor să aducă echilibru, ”la fel cum a adus şi legea salarizării”. Între timp, creșterea cheltuielilor cu pensiile ca și a salariilor personalului bugetar au contribuit decisiv la majorarea de aproape patru ori a deficitului bugetului general consolidat în primele cinci luni din 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 8,14 miliarde lei (0,88% din PIB), potrivit datelor publicate chiar joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), conformCurs de Guvernare.
UE: Proiectul BRUA rămâne o prioritate strategică, problemele cu partea ungară trebuie rezolvate într-un mod inteligent. Reacţia României. Comisia Europeană sprijină în continuare proiectul gazoductului BRUA aşa cum a fost gândit iniţial, iar problemele cu partea ungară trebuie rezolvate într-un mod mai inteligent, întrucât este nevoie de cooperare în regiune pentru a avea securitate în aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, în cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria. Declaraţia vine în contexul în care partea ungară a decis modificarea unilaterală a proiectului BRUA, argumentând că nu mai este necesară o conductă între Ungaria şi Austria, întrucât poate fi utilizată infrastructura deja existentă pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici, aratăEconomica.
Profitul BNR de anul trecut: 80% s-a dus la stat. Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit de 186,71 milioane de lei, cu 50% mai mult decât în anul precedent, se arată în raportul anual al băncii centrale. Potrivit acestuia, anul trecut BNR a înregistrat profit în sumă de 186.715.000 lei, în creştere cu 50 la sută faţă de anul precedent. Din acest profit, 80 la sută, respectiv 149.372.000 lei, a fost transferat către bugetul de stat. „Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 37.343.000 lei, 60 la sută s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (22.406.000 lei). Suma de 14.937.000 lei rămasă după distribuţiile din anul 2017 a fost repartizată în anul 2018, conform legii”, a informat banca centrală, potrivitAdevărul.