Siria: Compania Lafarge a fost acuzată de "complicitate la crime împotriva umanității"
Filiala producătorului de ciment francez-elvețian LafargeHolcim a fost acuzată joi de „punerea în pericol a vieții altora”, „finanțarea organizațiilor teroriste” și „complicitate în crimele împotriva umanității”. Compania a fost pusă sub supraveghere cu o obligația de a plăti o cauțiune de 30 de milioane de euro, potrivit unei surse judiciare, citate de Le Monde.
Această evoluție a conflictului părea inevitabilă după ce opt foști directori ai grupului au fost acuzați în ultimele luni în anchetele privind finanțarea grupurilor teroriste din Siria. Surpriza a venit din cea de-a patra acuzație a judecătorilor care investighează posibilitatea „complicității în crime împotriva umanității”.
LafargeHolcim a anunțat joi prin comunicatul de presă că grupul va ataca presupusele acuzații care „nu reflectă în mod corect responsabilitățile companiei Lafarge SA”.
În ceea ce privește „complicitatea în crimele împotriva umanității”, magistrații au urmat logica dezvoltată de organizația nonguvernamentală de combatere a crimelor economice Sherpa și Centrul European pentru Drepturi Constituționale și Drepturile Omului (ECCHR), a căror plângere a declanșat deschiderea acestei anchete judiciare în iunie 2017.
Într-un comunicat de presă, cele doua organizații au descris acest demers ca fiind unul „istoric”: „Aceasta este prima dată când o companie a fost acuzată de complicitate în crimele împotriva umanității, ceea ce reprezintă un pas decisiv în lupta împotriva multinaționalelor care operează în zone de conflict armat” spun Sherpa și ECCHR, care îi cheamă pe reprezentanții Lafarge „să-și asume responsabilitatea”.