Sari direct la conținut

Hidroelectrica s-a trezit cu echipa de control de la Ministerul Energiei / Sunt căutate nereguli în procedura de selecție a directorilor, pentru a putea fi reluată

HotNews.ro
Sediul Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Sediul Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

​Scandalul legat de selecția noilor directori ai Hidroelectrica a ajuns într-o nouă fază: cea de căutare a neregulilor în procedura de calificare a candidaților. În acest sens, Ministerul Energiei a trimis, luni, Corpul de Control, au declarat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic. Informația a fost confirmată și de Ministerul Energiei. Reamintim că procedura de selecție a noilor directori a fost blocată, pentru că pe listele scurte nu ar ajuns unele dintre persoanele susținute politic, potrivit informațiilor HotNews.ro. Dacă vor fi găsite nereguli, procedura ar putea fi reluată, ceea ce ar fi în avantajul celor care nu s-au calificat.

Reprezentanții Ministerului Energiei nu au comentat motivele controlului, acesta fiind încă în desfășurare.

Reamintim că pe listele scurte nu au ajuns unii dintre favoriții politici, obținând punctaj mai mare specialiști din cadrul companiei, neafiliați vreunui partid. În perioada 17-20 octombrie ar fi trebuit să aibă loc interviurile cu cei selectați pe listele scurte, conform unui calendar, însă nu au mai fost trimise invitațiile necesare către cei candidații calificați.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, au fost făcute presiuni la nivel politic pentru lărgirea listelor scurte, astfel încât să încapă și cei respinși, pentru ca aceștia să ajungă până în etapa interviului, unde se mai pot produce răsturnări de situație. În condițiile în care nu puteau fi schimbate regulile în timpul jocului, a fost luată în considerare varianta reluării procedurii de selecție. Însă, pentru a putea fi reluată, trebuie invocate nereguli.

Consilierul care nu a ajuns pe lista scurtă pune la îndoială corectitudinea procedurii de selecție

HotNews.ro a mai scris că unul dintre cei care trebuia să ajungă pe lista șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja și partener de afaceri al familiei Burduja, Roibu viza funcția de director de investiții sau administrativ, însă nu a obținut punctajul necesar. Roibu a declarat ulterior, potrivit unui articol din Adevărul, că s-a retras din cursă, punând la îndoială corectitudinea selecției, dar și anticipând o posibilă reluare a procedurii.

„Am crezut, totodată, că această selecție, prin firma de recrutare selecționată, se va desfășura corect și riguros. Se va demonstra dacă a fost sau nu așa. În orice caz, având în vedere informațiile tendențioase apărute în spațiul public, am hotărât că mă retrag din această selecție și nici nu voi participa la o selecție viitoare, în eventualitatea în care Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica va hotărî reluarea procedurii”, a declarat Dragoș Roibu.

Ministrul Burduja vorbește despre „sesizări oficiale” legate de modul în care s-a făcut selecția

Același articol din Adevărul îl citează pe ministrul energiei Sebastian Burduja cu o declarație potrivit căreia „există sesizări oficiale privind modul de desfășurare a procedurii de selecție și recrutare a directoratului Hidroelectrica, pentru care Consiliul de Supraveghere al companiei poartă întreaga răspundere. „Rigurozitatea și legalitatea acestui proces trebuie să fie în afara oricărei îndoieli, fiind vorba despre o companie listată, strategică, care trebuie să mențină o reputație ireproșabilă”, a mai spus Burduja.

La debutul scandalului, ministrul Burduja afirmase că ministerul nu se implică în modul de selecție a candidaților. „Procedurile aferente desfășurării selecției pentru membrii directoratelor companiilor aflate sub autoritatea tutelară a Ministerului Energiei, nu intră în atribuțiile ministerului”, a spus atunci Sebastian Burduja.

Dar cu o zi în urmă, ministrul vorbea despre o „reîmprospătare” a echipei. „Cred că, având în vedere listarea Hidroelectrica, având în vedere portofoliul de proiecte, inclusiv proiecte cu grad de finalizare mare, grad de execuție mare, se simte nevoia unei reîmprospătări la nivelul echipei. Dar asta nu este decizia mea ca ministru și nu m-am implicat și n-o să mă implic niciodată în procedurile de selecție făcute în baza Ordonanței 109”, a mai spus ministrul.

Care sunt principalii candidați politici care nu au ajuns pe lista scurtă

HotNews.ro a scris cum a fost blocat procesul de numire a șefilor Hidroelectrica din cauză că pe lista scurtă nu se află și Dragoș Stefan Roibu, șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja și partener de afaceri al familiei Burduja. Roibu viza funcția de director de investiții sau administrativ, însă nu a obținut punctajul necesar.

Dragoș Ștefan Roibu este șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja, însă pare un apropiat al familiei. Potrivit datelor de pe Termene.ro, Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL. Această firmă a fost inactivă începând cu 2016, fiind reactivată pe 13 septembrie 2023.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, situația este și mai complicată de atât, deoarece nu doar Roibu este un favorit politic care nu a obținut poziția dorită, ci și alți candidați. Unul dintre aceștia ar fi și Corina Popescu, fostă șefă la Electrica, puternic susținută de fostul premier Mihai Tudose. Corina Popescu dorea cea mai înaltă funcție în directorat, cea de CEO, însă s-ar fi mulțumit și cu postul de director operațional.

Controlează, alături de un general în rezervă SIE, un alt fost șef Electrica și un acționar Fratelli, o firmă care tocmai a primit licență de furnizare energie, potrivit Profit.ro. Swift Spot SRL se numește firma și este deținută integral de către Swift Energy SRL, firmă de consultanță fondată în septembrie 2022 și la care asociați sunt, cu câte 25% din capital, Silviu-Bogdan Nicolae, Corina Popescu, Cristian Bușu și Nicolae Mergeani.

Nici Mihai Darie, fost director financiar la Nuclearelectrica și fost director financiar al Electrica, nu a ajuns pe lista scurtă, acesta vizând funcția de director financiar, deși era susținut de PNL. Alt candidat susținut de PNL care dorea funcția de director financiar și care nu a ajuns pe lista scurtă ar fi Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al fostului ministru Virgil Popescu, fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrica.

Pentru mai multe amănunte, citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro