Sari direct la conținut

ANALIZĂ AFP: Criza ostaticilor din Hamas, în mâinile câtorva state / De ce este micul Qatar atât de important?

HotNews.ro
Ministrul qatarez Lolwah al-Khate, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia
Ministrul qatarez Lolwah al-Khate, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

O mână de puteri regionale sunt susceptibile de a putea exercita presiuni asupra Hamas pentru a-și elibera ostaticii, dar Qatar, care obișnuiește să asigure bunele oficii între mișcările radicale și Occident, pare a fi cea mai importantă, scrie AFP.

La 7 octombrie, gruparea islamistă palestiniană a lansat un atac sângeros asupra Israelului, ucigând peste 1 400 de persoane, majoritatea civili, și luând ostatici aproximativ 200 de persoane de aproximativ douăzeci de naționalități. Armata israeliană a estimat vineri că majoritatea acestora erau „în viață”.

Țările ai căror cetățeni sunt reținuți – în frunte cu Statele Unite, Franța și Regatul Unit – lucrează în culise pentru a obține eliberarea lor. Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană nu au legături directe cu Hamas, pe care o consideră o organizație teroristă.

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, Abu Obeida, a indicat că ostaticii vor fi eliberați „în timp util”, subliniază Hasni Abidi, director al Centrului de studii și cercetări privind lumea arabă și Mediterana, cu sediul la Geneva.

Cu alte cuvinte, explică el, „nu va exista o negociere colectivă. Fiecare stat este chemat să negocieze singur eliberarea propriilor ostatici” prin intermediul interlocutorilor obișnuiți: Qatar, Egipt și Turcia.

„Nu există mulți mediatori”, adaugă el. Potențialii actori sunt „doar cei care au stabilit relații de lungă durată cu Hamas și, prin urmare, singurii autorizați să intre în contact cu liderii săi”.

Joc dublu și importanța micului Qatar

Prin urmare, toți ochii sunt ațintiți asupra Qatarului, care și-a construit strategia pe capacitatea sa de a vorbi cu toată lumea din regiune.

Doi ostatici americani au fost eliberați vineri, potrivit Israelului. Cu câteva ore mai devreme, Hamas anunțase eliberarea „în urma medierii din partea Qatarului”.

„Mediatorul cel mai conciliant este Qatarul, un stat mic, fără agendă regională, care nu este preocupat de utilizarea politică a medierii”, a rezumat Hasni Abidi.

Bogatul emirat al gazului „cunoaște bine Hamas și este un susținător financiar loial”, spune el, referindu-se la finanțarea de către Doha a salariilor funcționarilor publici din Fâșia Gaza.

Doha, unde se află biroul politic al Hamas de peste zece ani, este respectat și de Statele Unite, un aliat fidel al Israelului. Aici se află cea mai mare bază militară americană din regiune.

De asemenea, „s-a specializat în eliberarea ostaticilor”, subliniază Etienne Dignat, de la Centrul de cercetări internaționale (Ceri), amintind că a fost implicat în recenta eliberare a prizonierilor americani din Iran.

Prin urmare, nu este o coincidență faptul că Jean-Yves le Drian, trimisul special al președintelui francez Emmanuel Macron pentru Liban, a fost în Qatar în această săptămână, potrivit unor surse diplomatice. El s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe pentru a discuta despre Israel și Liban, după cum a relatat agenția de presă qatareză QNA.

Secretarul de stat american Antony Blinken a călătorit, de asemenea, la Doha, în timp ce Germania a cerut Qatarului să contribuie la asigurarea eliberării ostaticilor săi.

„Qatarul joacă un joc dublu: întreține relații atât cu grupurile teroriste, cât și cu anumite națiuni occidentale care îi sunt îndatorate”, observă Etienne Dignat.

În trecut, emiratul i-a invitat pe talibani să deschidă un birou la Doha, cu sprijinul Statelor Unite, pentru a negocia retragerea forțelor americane din Afganistan în 2021, urmată de revenirea talibanilor la putere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro