Sari direct la conținut

Cei doi candidaţi la postul de procuror-şef al DIICOT susţin astăzi interviul cu ministrul Justiţiei

HotNews.ro

​Cei doi candidaţi care s-au înscris pentru postul de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Daniel Horodniceanu, actualul şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău – vor susţine vineri interviul pentru ocuparea acestei funcţii, la sediul Ministerului Justiţiei. Rezultatul va fi anunţat în 14 mai, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai, potrivit News.ro.

UPDATE: Daniel Horodniceanu a declarat, vineri, la sosirea la Ministerul Justiţiei, că ar trebui să rămână la conducerea instituției „pentru continuitate” şi pentru că a reuşit să schimbe mentalităţi, aducând instituția mai aproape de modelul occidental. El a mai spus că are mai multe proiecte în derulare.

Candidaţii declaraţi admişi cu privire la îndeplinirea condiţiilor de participare la selecţia pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT – Daniel Horodniceanu şi Felix Bănilă – vor susţine un interviu cu ministrul Justiţiei, vineri, la ora 10.00, la sediul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, marţi, pe Facebook că aştepta să se înscrie mai mulţi candidaţi în cursa pentru şefia DIICOT: ”Aşteptam mai mulţi candidaţi pentru şefia DIICOT! La MJ, interviul se va desfăşura pe data de 11.05.2018, începând cu orele 10.00!”.

Potrivit Ministerului Justiţiei, interviul constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală, verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie.

Timpul de susţinere a proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere este de aproximativ 30 de minute, iar timpul pentru întrebări şi răspunsuri este de aproximativ o oră.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia în 14 mai, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Horodniceanu expiră în 19 mai. Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului CSM, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere.

Daniel-Constantin Horodniceanu, actualul procuror-şef al DIICOT, şi Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, sunt singurii candidaţi care s-au înscris pentru funcţia scoasă la concurs. Procurorii au putut depune cereri de înscriere până în 7 mai, inclusiv, la Direcţia resurse umane din Ministerul Justiţiei. În luna martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că Daniel Horodniceanu trebuie să se înscrie în procedura de selecţie dacă va mai dori un mandat la conducerea DIICOT.

Daniel Horodniceanu, în vârstă de 44 de ani, se află la conducerea DIICOT din mai 2015. El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august – decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 – mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 – iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 – octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 – iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 – 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro