Sari direct la conținut

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Realocarea cifrelor către universități după admiterea din septembrie este neserioasă. Candidații vor să știe pe ce locuri dau admitere înainte de examen

HotNews.ro

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, califică drept neserioasă decizia ministrului Educației de a face realocări ale cifrelor de școlarizare după admiterea din septembrie, “pentru simplul motiv că un candidat dorește să știe pe ce locuri candidează înainte de examenul de admitere”. “În lipsa unui răspuns din partea Ministerului / Guvernului, trebuie să ne alăturăm demersului Universității din Bucureşti de a ataca în instanță această decizie irațională a ministrului Popa”, susține fostul ministru Pricopie.

Reacția rectorului SNSPA vine după ce ministrul Educației, Valentin Popa, a anunțat luni că repartizarea locurilor bugetate în universități ”este preliminară și că va fi corectată intr-o mică măsură la licență, mai mare la master și relativ considerabilă la doctorat, dar după ce vom vedea admiterea din acest an”. Ministrul a adăugat că există o ”activitate managerială deficitară în anumite universități”, respectiv ”o discrepanță majoră între numărul de studenți înmatriculați și numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani”, dând ca exemplu Universitatea București. Detalii aici

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că una dintre soluțiile la care pot apela universitățile este transferarea studenților care au intrat pe locurile cu taxă către locurile fără taxă, dacă universitatea primește mai multe locuri bugetate de stat după admiterea din septembrie.

Într-un comunicat remis HotNews.ro, Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), declară că “din conferința de presă de ieri [luni, 23 aprilie 2018 – n.red.] am înțeles că ministrul Valentin Popa nu este dispus să revină asupra deciziei privind cifrele de școlarizare alocate universităţilor. Argumentul că după admiterea din septembrie vor avea loc realocări de cifre este neserios pentru simplul motiv că un candidat dorește să știe pe ce locuri candidează înainte de examenul de admitere și nu după”.

Tot ieri am aflat că ministrul Popa continuă războiul cu cele cinci universități, dar cu precădere cu Universitatea din București, pe care în mod nejustificat o acuză – folosind iar date incerte și raționamente neclare – de lipsă de performanță managerială”, susține Remus Pricopie, fost ministru al Educației în 2012-2014, în guvernul Ponta.

Rectorul SNSPA afirmă că “am ajuns în această situație ca urmare a faptului că ministrul Valentin Popa nu are experiență în gestionarea politicilor publice și nu înțelege rolul său în asigurarea echilibrului sistemului național de educație. Din păcate, această lipsă de experiență este dublată de o încăpățânare care nu are ce căuta aici atunci când vorbim de interesul public. Să recunoști că ai greșit nu este o rușine. Eu aş spune că este chiar o dovadă a responsabilității publice și maturității politice, atribute pe care domnul ministru Popa nu le are”.

În fața acestei situații inacceptabile este nevoie de o acțiune fermă și coerentă a tuturor celor care respectă învățământul românesc și tradiția acestuia. Mă voi adresa colegilor rectori din Consorțiul Universitaria cu rugămintea de a acționa împreună pentru a soluționa această situație. De asemenea, în lipsa unui răspuns din partea Ministerului / Guvernului, trebuie să ne alăturăm demersului Universității din Bucureşti de a ataca în instanță această decizie irațională a ministrului Popa”, afirmă Remus Pricopie.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro