Subiectele zilei: De ce prefera armatele europene avioanele de lupta americane; Comentariu: Europa celor doua viteze; Povestea unei vaduve ISIS: a parasit SUA pentru a merge cu sotul intr-o vacanta si a ajuns in Califatul instaurat de jihadisti
De ce prefera armatele europene avioanele de lupta americane Tarile europene prefera sa cumpere echipamente de lupta din SUA, dar la nivel declarativ sustin „Europa aparari”, scrie Bruxelles2.eu. Doar armatele a sase tari europene nu au avione de lupta de productie americana : Franta, Germania, Suedia, Cehia, Austria, Ungaria. Dintre acestea, doar Suedia (Gripen) si Franta (Rafale) au aparate de lupta de productie proprie, iar Germania zboara cu echipament produs in parteneriat de alte state europene (Eurofigther), in timp ce Austria, Ungaria si Ceha detin avioane cumparate de la unul dintre vecinii sai: prima de la Eurofighter, celelalte doua de la suedezi, scrie Adevarul.
Comentariu: Europa celor doua viteze Germania si Franta au fost si sunt motorul dezvoltarii in Europa. Dar Angela Merkel ar putea intampina probleme daca va incerca sa tina pasul cu Emmanuel Macron, considera Jens Thurau. Doi parteneri inegali. Primul, Angela Merkel, nu si-a incheiat inca opera politica, dar dupa 12 ani de mandat a intrat pe ultima suta de metri. Mai mult sau mai putin. Al doilea, Emmanuel Macron, se afla abia la inceput, este plin de elan si vrea de la Europa mai ales una: mai multa solidaritate din partea bogatei Germanii cu tari europene mai putin avute, intre care si Franta, potrivit Deutsche Welle.
Povestea unei vaduve ISIS: a parasit SUA pentru a merge cu sotul intr-o vacanta si a ajuns in Califatul instaurat de jihadisti. „Acolo s-a schimbat totul” Samantha Sally a parasit acum patru ani Statele Unite cu gandul de a-si face o viata noua in Maroc, alaturi de sotul ei, dar a ajuns intr-un teritoriu ocupat candva de jihadistii din organizatia sunnita Statul Islamic. Acum incearca sa se intoarca acasa, dar procesul este destul de dificil. Este o poveste despre naivitate, manipulare si teroare relatata de CNN direct din Siria. Aflata intr-o inchisoare administrata de kurzii din Siria, Samantha Sally, 32 de ani, originara din oraselul Elkhart, Indiana, nu are decat o singura dorinta, si anume sa se intoarca acasa, informeaza Adevarul.
Nu se lasa: sefii celei mai mari universitati din tara se contreaza cu ministrul Educatiei. „Domnule ministru, ce nu spuneti cinstit?” Nu se lasa: sefii celei mai mari universitati din tara ies din nou la atac impotriva ministerului de resort Valentin Popa, caruia ii transmit scrisoare deschisa in care se declara revoltati. „Am urmarit cu atentie conferinta dumneavoastra de presa, asteptand raspunsurile la probleme ridicate de Universitatea Babes-Bolyai in Scrisoarea Deschisa catre Guvernul Romaniei”, spun prorectorii universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj. „In ciuda intentiei dumneavoastra de clarificare, din pacate, nu ati fost sustinut adecvat de echipa dumneavoastra de colaboratori sau consilieri, raspunsurile bazandu-se pe sofisme sau pe date eronate ori invechite”, relateaza Actual de Cluj.
De ce şi cum trec pe blat zeci de legi prin Parlament, fără să fie discutate Procedeu Zeci de legi importante trec pe ascuns de Parlament, fără a mai fi dezbătute. Iar printre acestea se numără acte normative importante. Specialiştii pun asta pe seama dezinteresului aleşilor, dar şi a dorinţei de a ascunde de ochii opiniei publice anumite legi. Aleşii alocă din ce în ce mai puţin timp problemelor legislative. Iar efectele se văd. În ultimii ani, numărul proiectelor de lege adoptate prin procedura tacită la Camera Deputaţilor şi Senat, adică fără să fie dezbătută timp de 60 de zile, a crescut foarte mult, informeaza Adevarul.
Statul scoate la licitatie inca 68 de km din autostrada Sibiu-Pitesti Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat, joi, in noul Sistem Electronic de Achizitii Publice (SICAP) doua anunturi de intentie privind demararea procedurilor de atribuire pentru proiectarea si executia sectiunilor 1, 2 si 3 din Autostrada Sibiu – Pitesti. Principalele lucrari pe aceste sectiuni prevad construirea a noua tunele cu o lungime de 4,95 kilometri, a 51 structuri cu o lungime totala de aproximativ 10,91 kilometri, precum si consolidarea de versanti\ sustinere corp autostrada pe o lungime de aproximativ 14.000 ml, scrie Romania Libera.
Soprana romana, succes rasunator la Academia de Arte din Berlin: „A fost o decizie foarte grea de a pleca din tara” „Foarte multi profesori spun ca vocea vine cu timpul. Eu spun ca vine cu tehnica si timpul doar asaza vocea in corp, pregatind-o pentru repertoriul tipic varstei”. Cu un destin marcat de intalnirea cu celebra sa matusa, Virginia Zeani, soprana Lavinia Chereches slefuieste, de doi ani, voci la Academia de Arte din Berlin si, mai nou, la Academia de Arte din Stockholm. Parintii sai sunt profesori de muzica in Cugir, judetul Alba, unde a locuit pana la 18 ani. Cred ca am avut intotdeauna voce, dar profesorul meu de chitara, Paul Vulkan, si-a dat seama ca am o „altfel de voce” si s-a oferit sa vina acasa la noi si sa faca vocalize cu mine, pentru o perioada, potrivit Ziarul Romanesc.